Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Inovacija Marka Krtića

'Iločkoj slavini' od inoksa ne smetaju ni polarne hladnoće

Iločka slavina ne smrzava se niti na minus100 stupnjeva
Foto: Branimir Bradarić
Nesmrzavajuće vanjske slavine već se koriste u raznim gradovima, poput Županje, Bjelovara, Slatine i Vukovara, i sve su normalno radile tijekom ove izrazito hladne zime

U dane kada su temperature u Hrvatskoj padale i na minus 20 stupnjeva Celzijusa i kada se bukvalno sve smrzavalo iločka tvrtka IWT proizvodi nesmrzavajuće vanjske slavine. Radi se o inovaciji Marka Krtića koja je patentirana i zaštićena, a kruna svega je bilo osnivanje tvrtke gdje se proizvode ove slavine.

- Zaposlen sam godinama u iločkoj vodoopskrbi tako da smo redovito svake zime imali velikih problema sa smrzavanjem slavina na otvorenome. Cijevi su pucale, ljudi ostajali bez vode, a onda je sve to trebalo popravljati. Stoga sam riješio probati napraviti nešto kako bi riješio taj problem -  kaže Krtić koji se inovacijama bavi 20-ak godina tijekom kojih je napravio niz zanimljivih proizvoda.

Rezultat toga rada je slavina koja normalno radi i na ovim polarnim minusima kada je i Dunav počeo da se ledi. Krtić tvrdi da njegova slavina može normalno raditi i na minus 100 C ako se ne bi zaledile dovodne cijevi.

- Naša samostojeća vanjska nesmrzavajuća slavina je dužine 165 centimetara i u sebi ima nekoliko desetaka dijelova koji joj omogućuju da se ne smrzne uslijed hladnoće. U sebi nema nikakvih grijača, već je opremljena hidromehaničkim sustavom te je sve čista mehanika. Princip je takav da ona sve vrijeme može normalno raditi, ali kada se temperatura spusti na plus dva stupnja, sustav slavine to prepoznaje i aktivira se zimski način rada tako da poslije korištenja slavina ispusti dio vode u drenažu koja je izložena smrzavanju. Ta je količina zanemariva - kratko je objasnio princip rada svoje inovacije Krtić.

Foto: IWT

Koriste se u više gradova

Dodaje i kako je ovo jedinstven proizvod u svijetu riješen na ovaj način tako da je već izazvao veliko interesiranje. "Iločka slavina" napravljena je od inoxa i u njoj nema niti jednoga dijela koji hrđa, a koji bi joj mogao pokvariti rad. Nakon što je 2013. godine napravio prototip nesmrzavajuće slavine Krtić i njegov poslovni partner Joško Radanović su 2015. godine osnovali tvrtku IWT.

Krenuli su od nule da bi u međuvremenu stvorili malu tvrtku u kojoj se proizvodi inovacija nekog hrvatskog inovatora što je kod nas rijetkost. Naime, najveći broj inovacija nikada niti ne uđe u serijsku proizvodnju dok neke budu prodane i zainteresiranim stranim tvrtkama.   

- Kontinuirano imamo interes za slavinu koji u vrijeme zime, a posebno kada su ovakve hladnoće, dodatno raste. One se već koriste u raznim gradovima (Županja, Bjelovar, Slatina, Vukovar) i sve su normalno radile tijekom ove izrazito hladne zime. Neke su završile i u Sloveniji i Srbiji - kaže Radanović.

Najavljuje kako će u idućem periodu pokušati sa svojim proizvodima, pri čemu nesmrzavajuća slavina nije jedini proizvod, pokriti veći dio tržišta Europe i šire. Trenutno u njihovoj tvrtki, za sada, rade s minimalnim brojem radnika, a po potrebi koriste i više vanjskih suradnika iz Hrvatske. Ipak, tvrde kako su spremni, ako bude interesa, proširiti proizvodnju.