Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
i od 14. do 20. listopada

Kliker festival plesa i pokreta ove godine na čak tri lokacije

ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Kliker festival, koji i ovoga puta donosi niz predstava, radionica i predavanja, četvrtu godinu zaredom organizira umjetnička organizacija VRUM, pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, ove će se godine održati od 14. do 20. listopada, ne samo u Varaždinu, već i u Rijeci i Zagrebu, najavljeno je na konferenciji za novinare u petak na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK.

TRAJE DO SUBOTE U Vinkovcima započeo Prvi festival dječje knjige

Kliker festival, koji i ovoga puta donosi niz predstava, radionica i predavanja, četvrtu godinu zaredom organizira umjetnička organizacija VRUM, pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa.

"Novost ovogodišnjeg Kliker festivala je suradnja s umjetnicima iz sedam zemalja, pa će tako u šest dana biti izvedeno sedam predstava, svakoga dana iz neke druge zemlje, a osim Hrvatske, tu s Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Švicarska i Slovenija", najavila je Tropp Frühwald.

Predstave će biti raznolike, dodala je, a sve ih povezuje to što će svi programi biti interaktivni, što znači da će u svim izvedbama moći sudjelovati i publika.

"Djecu se puno pita, traži se njihov glas i mislim da je to jako velika vrijednost festivala jer djeci pruža mogućnost da kazalište koriste kao platformu na kojoj se diskutira, propituje, ali i zabavlja", kazala je Tropp Frühwald.

Ilustracija SVE POPULARNIJI SPORT Natjecanje u nordijskom hodanju stiže u Varaždin

Osim predstava, tijekom Kliker festivala održavat će se i radionice u osnovnim i srednjim školama i to zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i programa Ruksak pun kulture, a aktivno se uključio i Gradski muzej Varaždin.

Predstave u Varaždinu izvodit će se u prostoru Hrvatskog narodnog kazališta, a podršku festivalu i ovoga je puta pružio Grad Varaždin.

"Ove smo godine napravili iskorak i nismo samo pokrovitelji festivala, već smo odlučili omogućiti besplatne ulaznice na sve predstave, za svu djecu. Važno nam je pitanje razvoja publike i smatramo da djeci moramo dati iskustvo različitih sadržaja", istaknula je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica koja je dodala da Kliker festival donosi suvremeni izričaj te da je stoga važno da djeca i mladi dožive i osjete i takve sadržaje.

„Bilo bi divno kad bismo u sklopu naše Glazbene škole mogli otvoriti i smjer plesa, što dogovaramo već godinama i nadam se da ćemo jednog dana to i postići, a do tada gradimo publiku na Kliker festivalu”; zaključila je Malenica.

Varaždin Poziv na 1. humanitarnu utrku grada anđela

Osim s Gradom Varaždinom, Muzejom i HNK-om, VRUM je ove godine ostvario suradnju s institucijama zemalja iz kojih dolaze gostujući umjetnici, a to su Francuski institut u Zagrebu, Austrijski kulturni forum i Pro Helvetia, fundacija iz Švicarske.

Ovogodišnji će Kliker festival početi u ponedjeljak, 14. listopada, premijerom predstave „Sinovi” koja će na Velikoj sceni HNK u Varaždinu biti izvedena od 18 sati, dok će u 19 sati u Koncertnoj dvorani biti upriličeno svečano otvorenje festivala.