Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Podrijetlo i simbolika krizanteme

Kod nas se poklanja pokojnicima, a u Japanu se daruje kao znak ljubavi

Krizantema
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
U Europu je krizantema stigla s Dalekog istoka, iz Kine i Japana. Poznavali su je u Aziji još prije Kristova rođenja

Krizantema je u Europu stigla s Dalekog istoka, iz Kine i Japana. Poznavali su je u Aziji, zanimljivo je, još prije Kristova rođenja.

– Krizantema se u Europi, a posebice u Hrvatskoj, vezuje uz blagdan Svih svetih i poklanja je se pokojnicima. U drugim dijelovima svijeta poklanja je se cijele godine, u Japanu je se često nosi u posjet kao dar. Kod nas nije običaj nositi je u goste, iako može dugo trajati u vazi, oko dva tjedna – kaže nam Ljiljana Poštić, vlasnica cvjećarnice Anna nadomak Anina groblja u Osijeku. Uobičajeno je, tako, i da zaljubljeni Japanac svojoj djevojci pokloni krizantemu kao znak ljubavi. Cvijet je to iz porodice glavočika. Karakterizira ga loptasta forma presjeka 45 do 50 centimetara s mnoštvom cvjetova.

– Posebna je jer izgleda graciozno, a istodobno je i nježna, pahuljasta – nastavlja naša sugovornica.

Običaj je u Hrvatskoj da se na groblje nosi paran broj cvjetova krizantema. U Italiji je pak praksa nositi neparan broj.

– Stavlja ih se na grobovima u vaze, u kombinaciji s paparati, ali i u aranžmane po dva, četiri, šest ili više, ovisno o želji i mogućnostima – navodi Ljiljana. Da bi krizanteme zasjale punim sjajem 1. studenoga, potrebno ih je zasaditi i pažljivo njegovati od lipnja.