Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
o budućnosti visokog obrazovanja

Kvaliteta - odgovor na izazove visokih učilišta

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
– Postizanjem kvalitete postavljamo temelje visokog obrazovanja i znanosti i to je ključan smjer razvoja – poručila je na konferenciji Jasmina Havranek

Neovisnost vanjskog osiguravanja kvalitete na visokim učilištima, važnost (re)akreditacije kao reformskog alata na razini visokih učilišta i sustava, ali i važnost i doprinos agencija visokom obrazovanju ključne su teme o kojima je jučer više od 200 sudionika kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja raspravljalo na konferenciji pod nazivom “Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena”.

– Postizanjem kvalitete postavljamo temelje visokog obrazovanja i znanosti i to je ključan smjer razvoja – poručila je na konferenciji Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Obrazovanje Među četiri najbolje Županije za obrazovanje izdvajaju u prosjeku 19 posto proračuna

Kako je naglasila, kvaliteta visokog obrazovanja jedini je logičan odgovor na izazove s kojima se danas susreću visoka učilišta u cijelom svijetu naglašavajući ujedno da je hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje u proteklih deset godina učinila izuzetne napore da bi sama visoka učilišta osvijestila važnost kvalitete i preuzela odgovornost za njezino unapređenje.

Da su naši pomaci vidljivi, ali i važni, poručio je i Pero Lučin, nekadašnji rektor Sveučilišta u Rijeci.

– Ono što mogu reći iz perspektive dugogodišnjeg rada jest da brod polako ide. Svi smo zadovoljni kada osjetimo pomake, ali jasno je da moramo i zbiti redove kada govorimo o pitanju razvijanja kvalitete visokog obrazovanja da bismo ostvarili još bolje rezultate – kazao je.

Osnovna škola Sveta Nedelja Potpisan ugovor vrijedan 9 milijuna kuna za energetsku obnovu OŠ Sveta Nedelja Uštedom energije imamo više sredstava za ulaganje u kvalitetno obrazovanje

Visoko je obrazovanje i obrazovanje uopće okosnica društvenog i gospodarskog razvoja pa je rasprava, naročito na međunarodnoj razini, poticaj promjenama u cilju rasta i poboljšanja sustava, poručila je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

– Kada se razgovara o kvaliteti visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ali s pozicije jedne europske priče, važno je naglasiti da unatoč dosadašnjim naporima Hrvatske imamo još mnogo posla. Tome svjedoče i izvješća Europske komisije.

Ali isto tako Europska je komisija u svojem posljednjem izvješću za Hrvatsku istaknula da su programski ugovori dobar instrument koje Hrvatska sada prvi puta koristi na pravi način da bi podigla prepoznatljivost visokog obrazovanja i jače naglasila njegovu važnost.

U tome kontekstu treba promatrati i autonomiju sveučilišta – kazala je ministrica Divjak.

Posjet osnovnoj školi u Čazmi Pomoćnica ministrice posjetila OŠ “Čazma” u sklopu projekta “Škola za život” Novi program za bolje i kreativnije učenike