Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
u karlovcu održan donatorski skup

Na novom odjelu dječje onkologije KBC-a Zagreb roditelji će moći biti uz dijete

Brojni uzvanici odazvali su se donatorskom skupu
1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Dosad je za gradnju 2500 kvadrata modernog prostora sa šest sterilnih jedinica prikupljeno 5,5 milijuna kuna, a potrebno je još 22 milijuna kuna

- Naša je noćna mora počela 2015. kada nam je tada trogodišnji sin Ante obolio od leukemije. Liječio se u Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju bolnice Rebro. Naš je Ante danas prvašić, ali to nas je iskustvo zauvijek promijenilo. Želimo pomoći drugoj djeci i roditeljima da im uvjeti liječenja na dječjoj onkologiji budu bolji. Odjel je sada smješten odmah na ulazu u KBC, roditelj ne može biti s djecom, više je djece u sobama, premalo je sanitarnih čvorova, nemoguće je postići čiste i sterilne uvjete važne za oporavak djece... Sve to želimo promijeniti, radi djece i roditelja, ali i u znak zahvalnosti prof. Ernestu Biliću i cijelom liječničkom timu koji je stalno uz svoje pacijente – kazala je Anamarija Zorović, upraviteljica Zaklade – Dječja onkologija Rebro koja je, zajedno s liječnicima KBC-a pokrenula akciju skupljanja sredstava za gradnju novog odjela dječje onkologije pri KBC-u i njegovo opremanje, što bi doprinijelo i većem izlječenju djece.

Novi koncept karlovačkih Dana piva Koncerti, dobra hrana, pivo i sve to u srcu grada – karlovačkoj Zvijezdi

Pozvala je na donatorskom skupu u Karlovcu sve koji mogu da svojim uplatama pomognu sakupiti još 22 milijuna kuna, koliko je potrebno za opremanje novog odjela. Domaćin donatorskog skupa bio je karlovački poduzetnik Nikola Hanžel, a neki od gostiju bili su i izbornik Zlatko Dalić, Ćiro Blažević, brojni liječnici te poduzetnici iz cijele Hrvatske.

Primarijus Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, kazao je okupljenima kako se transplantacija koštane srži za svu djecu u Hrvatskoj radi jedino u KBC-u Zagreb.

– Godišnje se kod dr. Bilića hospitalizira 600 djece; 25 novih od leukemije, a ostalo su druge hematološke, maligne bolesti. S novim odjelom mame i tate moći će biti uz dijete tijekom liječenja, što je važno jer djeca mjesecima leže u bolnici, najdulje od svih bolesnika. S novim odjelom dobit ćemo dodatnih 2500 kvadrata modernog prostora sa šest sterilnih jedinica. Baš su te sterilne jedinice važne, jer jedna banalna prehlada toj djeci može biti kobna. Dakle, jedno do dvoje djece u sobi i  roditelji, a onda i manje bolničkih infekcija za djecu. Ovo će biti rješenje za idućih 40 godina, za svu hrvatsku djecu. Nadam se da će se Zaklada ugasiti već ove godine – dodao je primarijus Novak.

Od 6. do 20. svibnja Novost kod upisa u vrtiće – roditelji djecu prijavljuju elektronički

Prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb zahvalio je svima koji su već dali donacije i onima koji planiraju pomoći. 

– Zahvaljujući obitelji Zorović, do sada je prikupljeno 3,8 milijuna kuna, a sada je na računu 1,3 milijuna kuna. Uz to sponzori; HEP i sam KBC uplatili su po milijun kuna, dakle sakupili smo više od 5,5 milijuna kuna, a još nam fali 22 milijuna kuna – dodao je Ćorušić.

Dr. Ernest Bilić kazao je kako je 22 milijuna kuna minimum za najkvalitetniju opremu, među ostalima i za sterilne jedinice koje omogućavaju djeci da se oporavljaju u najranjivijoj fazi, kada gotovo da i nemaju svoj vlastiti imunološki sustav.

U prikupljanju sredstava za gradnju i opremanje novog odjela mogu se odazvati svi građani uplatom na broj računa Privredne banke Zagreb: IBAN: HR73 2340 0091 1109 7386 5, SWIFT: PBZGHR2X

aquatika karlovac Iz ponude izbacili i vodu u bocama