Izbornik
Naslovnica Vijesti
Karlovačko Gradsko vijeće

'Ne damo koncesiju zlostavljačima pasa!'

Sklonište za pse
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić (SDP) traži da se odluka o davanju nove koncesije za sklonište za pse u Karlovcu ne uvrštava na dnevni red Gradskog vijeća te ističe kako Veterinarska stanica Pokupsko Cerje ne smije dobiti koncesiju

– Ne možemo dopustiti da Veterinarska stanica Pokupsko Cerje d.o.o. koja je izgubila koncesiju za sklonište u Velikoj Gorici, dobije koncesiju na dvije godine za vođenja skloništa za pse u Karlovcu. Riječ je o stanici koja, sudeći po brojnim novinskim napisima, ima brojne kaznene prijave za nebrigu i zlostavljanje pasa, a i brojni zaštitari životinja rekli su mi da s vlasnikom te stanice nema razgovora oko udomaljavanja, on ne dozvoljava da se psi uopće pogledaju. Dakle, odluka o davanju nove koncesije za sklonište za pse u Karlovcu ne smije doći na dnevni red Gradskog vijeća i to tražimo od Damira Mandića, predsjednika Vijeća – kazala je Marina Novaković Matanić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća iz SDP-­a. Damir Mandić obećaje da će prikupiti sve podatke o natječaju te da će konačnu odluku o dnevnom redu donijeti zajedno na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak.

– Vjerujem da će biti razumijevanja i da ćemo na Predsjedništvu dogovoriti da ta odluka ne ide na dnevni red vijeća, da se poništi natječaj i da se provede javna rasprava u kojoj će zaštitati životinja i Grad jasno reći što želimo sa skloništem, gdje će ono ubuduće biti, kako će raditi – dodala je Novaković Matanić.

Online peticija

Zaštitarima životinja nepojmljivo je i to da netko s kaznenom prijavom uopće daje ponude, no prema uvjetima natječaja to nije zabranjeno.

Ipak, traži se da se posao skloništa za pse radi na karlovačkom području što znači da Pokupsko Cerje ne bi dobilo posao, već karlovačka tvrtka CRPK, koja je napravila sklonište za pse u Utinji i koja sada brine o napuštenim psima, za što Grad plaća 650.000 kuna godišnje. Obzirom da je stanica iz Pokupskog Cerja, u odnosu na još dva ponuđača, imala najjeftiniju ponudu, Grad ju po zakonu o javnoj nabavi mora prihvatiti. No, Grad im je uvjetovao da u tri mjeseca naprave svoje sklonište, na što je vlasnik pristao i ponudio ga napraviti u Vukmaničkom Cerovcu. Do tada bi pse vozio u Pokupsko Cerje.

- To moramo spriječiti – dodala je Novaković Matanić. Karlovačka udruga Turbina promjena pokrenula je on­line peticiju kojom žele spriječiti da sklonište dođe u koncesiju ambulanti iz Pokupskog Cerja i da Karlovac ima azil za pse u kojima oni neće biti usmrćivani. Od 23 azila u Hrvatskoj, takvih je tek šest i to u Osijeku, Čakovcu, Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru i Varaždinu.