Izbornik
Naslovnica Vijesti
U Koprivnici i Zagrebu prve žrtve gripe

'Nije kasno za cijepljenje, ali cjepivo će početi djelovati za dva tjedna'

cjepivo
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Najveći broj oboljelih, prema podacima HZJZ-a, dolazi s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije

U Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek u Koprivnici preminula je pacijentica starije životne dobi, a prema prvim informacijama, uzrok je gripa koja je ovih dana u Koprivničko-križevačkoj županiji uzela maha. U protekla četiri tjedna zabilježeno je 188 oboljelih.

Zabrana posjeta zbog epidemije gripe Žele zaštititi pacijente Zbog epidemije gripe zabranjeni posjeti pacijentima u bolnici

Uzlazna putanja

– To nisu potvrđeni slučajevi, nego sumnje koje su postavili obiteljski liječnici i pedijatri na temelju kliničke slike. U prošlom tjednu imali smo izraziti porast broja oboljelih i vidi se da gripa ide uzlaznom putanjom – kaže za Večernji list epidemiolog Darko Radiček, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

U toj županiji cijepljeno je 7337 osoba, 200 više nego prošle godine. Cjepiva više – nema. Potrošene su sve doze koje je HZZO poslao obiteljskim liječnicima, pedijatrima i Zavodu za javno zdravstvo, a prvenstveno je bilo namijenjeno starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zaposlenima u zdravstvu. U prvoj pošiljci stiglo je 7200 doza, a naknadno još 137.

– Sve smo potrošili i nemamo praktički više čime cijepiti – kaže. Jedina je, dodaje, mogućnost da se u ljekarnama provjeri ima li koja preostala neprodana doza. – Nije kasno za cijepljenje, ali treba voditi računa da će cjepivo početi djelovati tek za dva tjedna od dana cijepljenja. Dakle, dva tjedna, dok cjepivo ne počne djelovati, osoba nije zaštićena – pojašnjava dr. Radiček.

U Zagrebu 542 slučaja gripe

Nacionalni centar za gripu u Zagrebu dokazao je 542 slučaja gripe u Hrvatskoj. Prijavljenih je puno više, vjerojatno nekoliko tisuća. – U ova 542 dokazana slučaja s oko 80 posto dominira virus tipa B, a ostalih 20 posto je A virus – kaže dr. Radiček. Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić rekao je jučer ujutro da je riječ o 75-godišnjoj pacijentici smještenoj na odjelu kardiologije. Klinička slika i simptomi upućivali su na gripu. Od 29. prosinca do 9. siječnja zbog gripe hospitalizirano je dvadesetak osoba, uglavnom u dobi od 30 do 64 godine. S obzirom na to da su školski praznici, veći broj oboljelih očekuje se u sljedeća dva do tri tjedna. Bolnica je zbog gripe zabranila posjete. U KB Dubrava u Zagrebu od gripe je navodno također preminula jedna starija osoba. Najveći broj oboljelih, prema podacima HZJZ-a, dolazi s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije, no porast oboljelih registriran je i u Krapinsko-zagorskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji.    

Đurđevački peski Za Đurđevačke pijeske 17 milijuna kuna Zgrada Prekršajnog suda postaje centar za posjetitelje, gradi se i hostel Petorica župana sastala se s premijerom Sastanak župana s premijerom Lista želja teška više milijardi kuna: traže brze ceste i veće plaće za radnike