Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Nova ustanova u Vukovaru

Osniva se Interkulturalna škola u kojoj će djecu učiti o različitostima

Zgrada Interkulturalne škole u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Škola počinje raditi u rujnu iduće godine, a nastava će biti u Borovu naselju. Osnivanje škole financirala je vlada Norveške

Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara donijelo je odluku o osnivanju Interkulturalne škole u Vukovaru koja bi s radom trebala započeti u rujnu iduće godine. Radi se o projekt čiji je nositelj Nansen dijalog centar (NDC), a financiran od strane norveške vlade i javnosti je predstavljen prije više od deset godina.

U međuvremenu je u gradskoj četvrti Borovo naselje obnovljena i jedna od "Batinih vila" koja će se u početku koristiti kao zgrada škole. Prema ranijim izjavama Interkulturalna škola bi bila jedina takva škola u Hrvatskoj. Ona ne bi bila manjinska škola i u njoj bi učenici učili o drugima, o različitostima.

Nastava bi se odvijala cjelodnevno, a najavljena je i izgradnja većeg objekta škole s sportskom dvoranom. Iako je odluka o osnivanju škole donesena na prijedlog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, on ipak misli kako to nije dobro za grad.

- U Hrvatskoj postoji niz modela za obrazovanje kako većinskog naroda, tako i pripadnika nacionalnih manjina. Međutim, radi se i o školi koju, da nismo mi osnovali, osnovala bi je RH. Odluku smo donijeli jer kao osnivači možemo na neki način i utjecati na njen rad što u suprotnom ne bi mogli. Vrijeme pred nama pokazat će na kakav će odaziv kod građana ona naići - rekao je Penava. 

SDP za, SDSS protiv

Dodao je i kako Hrvatska na neki način ima obvezu prema norveškim partnerima da ostvari ovaj projekt, a da će u suprotnom tražiti da dio novca iz Europskog gospodarskog prostora završi u Vukovaru, odnosno da se financira neki od željenih projekta. To su prije svega izgradnja potpornih zidova, izgradnja Ekonomske škole, istraživanje geotermalnih izvora, obnova Osnovne škole Nikole Andrića i obnova Radničkog doma.

Za osnivanje nove škole glasali su i članovi SDP-a, koji smatraju kako se radi o kvalitetnom projektu za Vukovar, kao i da je na roditeljima da odluče po kojem modelu žele školovati djecu.

- SDP je za osnivanje Interkulturalne škole bio i 2013. godine. Tada smo jedini u vijeću glasali za dok su HDZ i ostali bili protiv. Čudna je i ova situacija po kojoj je HDZ sada glasao za iako je gradonačelnik jasno rekao da nije za taj projekt - rekao je predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak.

Protiv osnivanja Interkulturalne škole glasovali su vijećnici SDSS-a koji kažu kako ipak nisu protiv ideje škole nego prije svega protiv načina kako je sve urađeno.

- Protiv smo načina na koji je osnivanje škole stavljeno na dnevni red gdje je obvezujuća suglasnost ministarstva nabavljena tek naknadno. Osniva se ova eksperimentalna škola, koja nema niti programa niti kurikulum, dok naš zahtjev za srpskim školama stoji već godinama. Mislimo kako je ovo podmetanje da se naš zahtjev ne ostvari - rekao je predsjednik vukovarskog SDSS-a Đorđe Ćurčić.