Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Hrvatski proizvod

Otpadomjer na poklopcu kontejnera mjeri koliko se puta bacilo smeće

Otpadomjer, Karlovac
1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Iduća tri mjeseca otpadomjer, koji je postavljen kao poklopac kontejnera za odlaganja miješanog komunalnog otpada, mjerit će količinu otpada koju će stanari iz 18 stanova, koliko ih je zgradi, tijekom mjeseca baciti u kantu

Svakog puta u iduća tri mjeseca kada Đurđica Oštarčević i Carmen Jurić ubace vrećicu od 20 litara smeća iz svojih stanova u Primorskoj 11 u karlovačkom naselju Dubovac, otpadomjer na poklopcu kontejnera za miješani komunalni otpad to će zabilježiti, zbrojiti na kraju mjeseca i ispostaviti im račun za otpad.

Riječ je o pilot projektu koji su karlovačke tvrtke Čistoća i Inkasator uvele u Karlovcu. Iduća tri mjeseca otpadomjer, koji je postavljen kao poklopac kontejnera za odlaganja miješanog komunalnog otpada, mjerit će količinu otpada koju će stanari iz 18 stanova, koliko ih je zgradi, tijekom mjeseca baciti u kantu.

- Otpadomjer je u potpunosti hrvatski proizvod, a vrijedi oko 4000 kuna. Vlasnici stanova imaju ključeve za otpadomjer kojim se, kada otključaju poklopac, 'identificiraju', a on mjeri koliko su puta tijekom mjeseca vlasnici 'otvorili' otpadomjer i ubacili otpad. Ovu tehnologiju već koriste u Križevcima, Koprivnici, Sisku i Zadru, a nakon što vidimo rezultate korištenja, odlučit ćemo hoćemo li tehnologiju uvesti za sve stambene zgrade u Karlovcu. Naime, kada država donese posebnu uredbu i definira 'pravila igre', svi ćemo morati građanima naplaćivati odvoz otpada po količini otpada kojeg odlože u kontejnere. Mi smo spremni, naplatu po volumenu možemo uvesti već do kraja godine nakon donošenja uredbe. I dok je to kod kućanstava jednostavno, kod kolektivnog stanovanja je nešto kompliciranije pa moramo testirati sistem – kazao je Damir Jakšić, direktor Čistoće. Kako je riječ o pilot projektu, on za sada neće povećati račune stanara u Primorskoj ulici.

- Ovo je odličan sistem jer je puno pravedniji. Osim toga, pored ovog kontejnera su i posebni kontejneri za plastiku, papir, staklo, tako da će građani moći odvajati otpad, a kontejneri će im biti blizu, odmah pored ovog gdje je otpadomjer – kazala nam je Carmen Jurić.

Ona i Đurđica smatraju da će, kada sustav zaživi, njima računi za odvoz smeća biti i manji jer ga odvajaju i samo ono što više nije upotrebivo bacaju u miješani komunalni otpad, što će se ubuduće, jedino i naplaćivati.

Nikola Rogoz, direktor Inkasatora kazao je kako će stanari biti dodatno educirani o sustavu, a Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća kazao je da se u procesu odvajanja otpada mora mijenjati svijest građana da to rade zbog zaštite okoliša, te da su po tom pitanju djece puno odgovornija od odraslih.