Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Reforme

Pauk: Preuzimanjem poslova državne uprave jača se regionalna samouprava

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Nadam se da će dobrobit ove reforme građani osjetiti konkretno već u prvom dijelu 2020. godine, smatra predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk

Preuzimanje poslova ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. dodatno administrativno ojačava regionalnu samoupravu, ali je i još više približava građanima, izjavio je Hini predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk u povodu početka reformske mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama. 

Mjere za decentralizaciju Županijama se uskoro pripajaju uredi državne uprave

Naglasio je da će se prijenosom ovih poslova županijama racionalizirati i pojednostaviti procesi, ali i povećati zadovoljstvo građana je, dodao je, "uvjereni smo da će službenici brže i kvalitetnije moći pružiti određenu uslugu".

Podsjeća da su županije u posljednjih nekoliko godina od države preuzele dodatne obaveze i nadležnosti te ih obavljale učinkovitije i organiziranije jer su bliže građanima i bolje poznaju situaciju na terenu.

- Kad govorimo o aktualnoj reformskoj mjeri, radi se brojkom o dvjestotinjak poslova koje ćemo preuzeti od državne uprave i rasporediti u okviru županijske administracije. I sami smo svjesni da građani ne moraju znati točne nadležnosti niti sve procese. Oni jednostavno moraju dobiti kvalitetnu, brzu i stručnu uslugu kad je uprava i samouprava u pitanju. I to nam treba biti jedini cilj bez obzira o kojoj razini vlasti govorimo. Primjenjujući načelo supsidijarnosti i vjerujući da možemo ubrzati procese nadam se da će dobrobit ove reforme građani osjetiti konkretno već u prvom dijelu 2020. godine - smatra predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je u razgovoru za Hinu da je sve spremno da s Novom godinom počne reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama, kojom će doći do daljnje decentralizacije obavljanja poslova državne uprave te većeg zadovoljstva građana.

Posebni zakoni kojima se pojedini poslovi ureda državne uprave povjeravaju županijama stupaju na snagu 1. siječnja 2020. godine s kojim će danom prestati s radom uredi državne uprave u županijama. Ta reformska mjera, ističe Malenica, omogućit će učinkovit, brz i prvenstveno kvalitetan sustav koji će građanima olakšati ostvarivanje njihovih prava te omogućiti obavljanje poslova državne uprave na jednostavniji i dostupniji način. Od 2. siječnja ljudi će moći obaviti poslove na jednom mjestu u svojim županijama, kaže ministar uprave.

STRUČNI SKUP RAVNATELJA OSNOVNIH ŠKOLA Pauk: Učiteljima treba dati veću autonomiju i kreativnost

Riječ je o 200-tinjak različitih poslova, što upravnih, što neupravnih postupaka iz područja imovinsko-pravnih odnosa, društvenih djelatnosti, gospodarstva i poslova opće uprave. U nadležnosti Ministarstva uprave i dalje su ostali poslovi upravne inspekcije, nadzora zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i upravni nadzor.  

Malenica je istaknuo je da će tom reformom 1843 državna službenika prijeći u županijsku administraciju, dok će u Ministarstvu uprave ostati 22 upravna inspektora. Od ukupno 2485 državnih službenika koji su bili zaposleni u uredima državne uprave na 30. studenoga 2019., njih 608 prihvatilo je otpremninu koju im je Ministarstvo uprave ponudilo te da je to u konačnici koštalo 97 milijuna kuna. Riječ je o službenicima starije životne dobi koji bi do 2025. imali uvjete za odlazak u starosnu mirovinu, a da su do 2025. ostali u sustavu državne uprave državu bi koštali 238 milijuna kuna. Njihovim odlaskom imamo uštedu na duži rok, dodao je.

NA SNAZI OD 1. SIJEČNJA Zagrebačka županija spremna za preuzimanje 200 poslova državne uprave

- Čitav sustav bi trebao za državu pojeftiniti. Županijama će se godišnje plaćati 309 milijuna kuna za obavljanje tih poslova, a dosad je taj sustav koštao državu oko 320 milijuna kuna, tako da i tu vidimo određene financijske uštede - zaključio je ministar Malenica.