Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
NA SNAZI OD 1. SIJEČNJA

Zagrebačka županija spremna za preuzimanje 200 poslova državne uprave

Foto: Zagrebačka županija
Neki od poslova koje će županija preuzeti vezani su uz status i prava branitelja i njihovih obitelji

Zagrebački župan Stjepan Kožić u Koprivnici je s ministrom uprave Ivanom Malenicom potpisao Sporazum kojim su stvoreni formalni preduvjeti da Zagrebačka županija od 1. siječnja na sebe preuzme više od 200 povjerenih poslova Ureda državne uprave.

Izglasan proračun Zagrebačke županije I u 2020. isplaćuje se 1000 kuna za bebe, a sufinancira se i smještaj djece u vrtiću

Županija će tako moći još efikasnije odgovarati na potrebe svojih građana i poduzetnika s obzirom na to da će brojne poslove ubuduće obavljati samostalno, a raspolagat će i cjelovitom bazom podataka, što će se odraziti na kvalitetnije planiranje mjera namijenjenih, primjerice, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

– Kroz dosadašnje primjere u praksi pokazalo se da županije kvalitetnije i racionalnije obavljaju poslove koji im je država povjerila. Dakle, naši građani mogu očekivati bržu, efikasniju i racionalniju administraciju – poručio je župan Kožić.

A neke od usluga koje će Zagrebačka županija pružati preuzimanjem poslova Ureda državne uprave su one matičnih ureda, popisa birača, građanskih stanja i registracije udruga, a rješavat će i pitanja oko izvlaštenja i naknade za izvlaštenja. Županija će odlučivati i o primjerenim oblicima školovanja, prijevremenim upisima u školu i drugim statusima i pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te će pružati besplatnu pravnu pomoć i obvezno zdravstveno osiguranje neosiguranim osoba.

ZAŠTIĆENO PODRUČJE Perivoj oko dvorca Lužnica postao spomenik parkovne arhitekture

Od poduzetničkih pitanja bavit će se osnivanjem i zatvaranjem obrta te utvrđivanjem minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje djelatnosti pravnih i fizičkih osoba. U nadležnosti su i izdavanje licencija za obavljanje različitih djelatnosti i rješenja o znakovima pristupačnosti.