Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Izglasan proračun Zagrebačke županije

I u 2020. isplaćuje se 1000 kuna za bebe, a sufinancira se i smještaj djece u vrtiću

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Jedna od mjera koja će se provoditi je i sufinanciranje kamata za stambene kredite liječnika te troškova stručnog usavršavanja

Proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu gotovo je za 50 posto veći u odnosu na ovogodišnji. Iznosi 1,2 milijarde kuna, dok je iznos izvornog proračuna 488,5 milijuna kuna – što je 27,26 posto više nego onaj za 2019. godinu.

Izglasan proračun Dubrovačko-neretvanske županije težak gotovo milijardu kuna Skupština odredila i visinu turističkih pristojbi za 2021. godinu

Za školstvo najviše - 35 posto

Razlog ovakvog velikog rasta konsolidiranog proračuna je taj što su ove godine prvi put planirane plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Na rast izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine.

– Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti – izjavio je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna 171,159.728 kn – odnosno 35 posto ukupnih sredstava – namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Kako smo već pisali, Zagrebačka županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se, skupa s izvornim prihodima, osigurati gradnja četiri nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom te Zaprešiću, a gradit će se i dvije nove škole u Strmcu i Luki. Osim toga, u planu je i dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova četiri škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za fondove EU koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijun kuna. Trenutačno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada Osnovne škole Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, Područne škole Petrovina, zelinske Srednje škole Dragutina Stražimira te Osnovne škole Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 13,31 posto izvornog proračuna, što iznosi 65 milijuna kuna

Održana tribina “Zajedno u socijalnom partnerstvu” Županija dosad sufinancirala 428 projekata EU vrijednih 20,9 mil. kn

. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju je i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

Nova demografska mjera

I u 2020. godini isplaćivat će se 1000 kuna za svaku novorođenu bebu, a uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano tri milijuna kuna.

Planirane su i nove mjere čiji je cilj zadržavanje liječnika i to subvencijama kamata na stambene kredite, sufinanciranjem troškova stručnog usavršavanja, financiranjem specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domovima zdravlja.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju sedam milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijun kuna te niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno je 18 milijuna kuna.

ilustracija SJEDNICA SKUPŠTINE Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

Župan, kako je rekao, smatra proračun razvojnim i demografski usmjerenim.

– U 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput tri milijarde kuna vrijednih ugovornih projekata vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije – zaključio je Kožić.