Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana tribina “Zajedno u socijalnom partnerstvu”

Županija dosad sufinancirala 428 projekata EU vrijednih 20,9 mil. kn

1/8
Foto: Zagrebačka županija
Na kraju tribine, predstavu “Tko pjeva zlo ne misli” izveli su članovi inkluzivnog kazališta Centra za odgoj i obrazovanje Lug iz Samobora

Zagrebačka je županija prošli tjedan obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava. Održala je tom prigodom tribinu “Zajedno u socijalnom partnerstvu” u kojoj je jedna od glavnih tema bilo kako udruge civilnoga društva svoje projekte mogu financirati europskim novcem.

Poziv poljoprivrednicima Postanite dio platforme VeeMee, prvih 40 koristit će je besplatno

Projekt “Zaželi” dobar primjer

Odličan primjer dobre prakse, rečeno je na održanoj tribini, program je “Zaželi”, koji provode gradska društva Crvenoga križa. Predstavljen je i “Vodič kroz socijalne usluge na području Zagrebačke županije”, objavljen na mrežnim stranicama Županije.

Foto: Zagrebačka županija

S projektom “Zaželi - Osposobljavanje i zapošljavanje u Gradskom društvu Crvenoga križa Sveti Ivan Zelina” prisutne je upoznala Branka Puhelek, ravnateljica društva. Kroz ovaj program, kazala je, zaposlene su žene koje su duže vrijeme bile nezaposlene, a brinu o starijim i nemoćnim osobama. Za njih obavljaju kućanske poslove, organiziraju im prehranu, brinu o njihovoj osobnoj higijeni i zdravstvenoj skrbi, pomažu im u ostvarivanju njihovih prava, druže se s njima i podržavaju ih u gotovo svim aspektima života. U program je uključeno šest društava Crvenoga križa s prostora Zagrebačke županije: uz zelinski, tu su i društva Crvenoga križa iz Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskoga i Samobora. Ukupno je njihovim projektima zaposleno 96 žena koje brinu o 580 starijih osoba.

Županija objavila javni poziv, rok prijave je 21. prosinca Daju 3,3 milijuna kuna za knjižnice, galerije, amaterska kazališta...

– Nadam se da će se po završetku ovoga programa koji traje dvije godine iznaći sredstva i za njegov nastavak. Ne bi bilo dobro da ljude naviknemo na neku uslugu, a da onda oni u jednom trenutku bez nje ostanu – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb predstavila je, pak, “Vodič kroz socijalne usluge na području Zagrebačke županije”. Svrha vodiča je povezati osobe u potrebi s pružateljima pojedine usluge i objediniti ključne informacije (adrese i kontakte) svih pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi na području županije. Namijenjen je korisnicima u sustavu socijalne skrbi, sadašnjim i budućim.

Projekti EU jako su važni

O strukturnim i investicijskim fondovima i mogućnostima sufinanciranja projekata udruga civilnoga društva govorio je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot, rekavši da udruge u tome nisu same i iznio podatak da je Zagrebačka županija dosad sufinancirala 428 projekata EU s iznosom od 20,9 milijuna kuna. Govorio je i projektima koje je u području zdravstva i socijalne skrbi uspješno prijavila sama Županija i ustanove u njezinu vlasništvu. Radi se o projektima energetske obnove zgrade Doma zdravlja i projektima specijalističkog usavršavanja doktora medicine.

Foto: Zagrebačka županija

Sjednica Stožera civilne zaštite Prihvaćen projekt kriznog komuniciranja

Na kraju tribine, predstavu “Tko pjeva zlo ne misli” izveli su članovi inkluzivnog kazališta Centra za odgoj i obrazovanje Lug iz Samobora.