Izbornik
Naslovnica Vijesti
Prijave do 1. veljače

Na Plitvicama zapošljavaju 480 sezonaca, radit će do kraja listopada

Plitvička jezera
1/10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Najviše radne snage treba u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, ali zapošljavaju i vrtlare, kućne majstore, nosače prtljage. Sezonci ove godine počinju raditi od 20. ožujka do početka srpnja, ovisno o potrebama za određenim poslovima

Iako nešto ranije nego prethodnih godina, Nacionalni park Plitvička jezera raspisao je javni natječaj kojim želi na određeno vrijeme, kao sezonske radnike, zaposliti čak 480 osoba. S obzirom na to da su lani imali bolje turističke rezultate, ove godine traže i više radnike nego 2017. Najviše im radne snage treba u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, čak 300 od ukupno 480 sezonaca.

Zima na Plitvičkim jezerima Prekrasna priroda Pogledajte kako izgleda zimska idila na Plitvičkim jezerima

U tom segmentu najviše im treba konobara, ukupno njih 72, zatim 43 kuhara, ali trebaju i perače suđa, mesare, slastičare, zatim 26 sobarica, 17 čistačica, blagajnika, recepcionara, nosača prtljage, kućne majstore i brojna druga zanimanja. Od ostalih radnika zapošljavaju i turističke vodiče, vrtlare, vozače autobusa i traktora, čuvare, stjuarde, blagajnike, električare, soboslikare, vatrogasce, prodavače, čak i zapovjednike broda.

– Nacionalni park inače ima 665 stalno zaposlenih osoba, ali turističku sezonu ne bismo mogli odraditi bez dodatnog zapošljavanja sezonskih radnika, ove godine njih 480. Dakle, u jeku sezone, u nacionalnom je parku zaposleno više od 1100 djelatnika. Sezonskim smo radnicima iznimno zadovoljni, to su vrijedni i odgovorni radnici i ovom im prilikom zahvaljujemo na angažmanu. Naime, činjenica je da imamo velik broj sezonaca koji nam se javljaju iz godine u godinu za iste poslove. Neki od njih čak i desetak i više godina – kazao nam je Ognjen Borčić, savjetnik za odnose s javnošću NP Plitvička jezera.

Popunjavaju prazna mjesta

Na natječaj koji je za ovu sezonu otvoren do 1. veljače, javi im se neznatno veći broj radnika od onog koji traže. Uglavnom su to ljudi s područja Ličko-senjske županije, manjim dijelom i iz Karlovačke županije. Prijašnjih godina javljali su im se i djelatnici iz čitave Hrvatske, no kako im više ne nude mogućnost smještaja na području parka za vrijeme sezonskog rada, javljaju se uglavnom domaći ljudi.

– Lanjskog prosinca zaposlili smo 21 djelatnika na neodređeno vrijeme, a riječ je o ljudima koji kod nas godinama rade kao sezonci, i to na poslovima konobara, kuhara i slastičara. Intencija nam je ispražnjena stalna radna mjesta u parku popunjavati djelatnicima koji kod nas rade godinama kao sezonci i čijim smo radom iznimno zadovoljni. I prije smo htjeli stalno zapošljavati naše dugogodišnje sezonce, ali nismo mogli zbog zabrane zapošljavanja iako smo, zbog opsega posla i dobrih turističkih sezona, potrebe za zapošljavanjem imali – dodao je Ognjen Borčić. Sezonci ove godine počinju raditi od 20. ožujka do početka srpnja, ovisno o potrebama za određenim poslovima, a radit će do kraja listopada.

Plitvička jezera Ipak se ne skidaju s UNESCO-ve liste Kad uđe desetak tisuća ljudi, na Plitvicama će se zatvoriti vrata Rastoke Turistički bum u Karlovačkoj županiji Mrežnica, Rastoke i Plitvice najbolji su mamac za turiste