Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Nekima su praznici trajali kraće

Počela nastava u Laslovu kod Osijeka, ali i u Virovitici i Slatini

Djeca u školi
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Školama je omogućeno da praznike produlje do ponedjeljka, što je većina i učinila, no u nekim školama nastava je ipak počela danas

Školsko zvono koje označava početak nastave oglasilo se danas u Laslovu kod Osijeka. No, tamošnja škola po tome je izuzetak u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj će većina ipak s drugim polugodištem započeti u ponedjeljak.

- Nemamo konkretnu brojku u koliko škola počinje nastava. Preporuka ministra i našeg župana bila je da započne 16. siječnja - kažu u županijskom Odjelu za prosvjetu. Škole koje danas počinju s nastavom, pojašnjavaju nam, žele raditi po godišnjim planovima i programima, a dva dana bez nastave to bi im poremetila raspored. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zakompliciralo je nepotrebno početak drugog polugodišta uvrstivši u školski kalendar 12. siječnja kao dan povratka učenika sa zimskih praznika, pravdajući to obvezama maturanata kojima nastava završava ranije.

No, školama je omogućeno da praznike produlje do ponedjeljka, što je većina i učinila. I ministar Pavo Barišić školama je poslao preporuku da drugo polugodište počne 16. siječnja. Školski odbori osnovnih i srednjih škola proteklih su mjeseci masovno održavali sjednice i donosili odluke o broju nenastavnih dana.

Ne mogu si priuštiti dva nenastavna dana

Među rijetkima koje s nastavom počinju danas su OŠ Gradina, OŠ Josipa Kozarca i Industrijsko-obrtnička škola u Slatini, Osnovna škola August Cesarec Špišić Bukovica, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti i OŠ Ivana Brlić Mažuranić iz Virovitice u Virovitičko-podravskoj županiji. Pokušali smo jučer oko 13 sati doznati zašto su donijete takve odluke, no nismo uspjeli doći do ravnatelja jer ih nije bilo u školi. Županijska pročelnica Vesna Šerepac kaže da su neke škole izračunale da si ne mogu priušiti dva nenastavna dana jer su ih potrošile na  školske izlete i drugo.

Sve škole na području Vukovarsko-srijemske županije s redovitom nastavom započinju u ponedjeljak, a tako je i u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj...

- Poslali smo preporuke školama u kojima smo osnivači da nastava počne u ponedjeljak i svi su to prihvatili. Osim što je to dobro za učenike koji su s roditeljima još ovaj tjedan na skijanju, dobro je i za škole jer će uštedjeti na grijanju u ove vrlo hladne dane - kaže pročelnik u Međimurskoj županiji Branko Sušec. Škole su na svojim službenim internetskim stranicama objavile datume početka drugog polugodišta.