Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Brodska volonterka godine

Pomažem ljudima koji su meni pomogli kad mi je bilo najteže

Brodska volonterka godine Slavica Kondžić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brođanka Slavica Kondžić (55), koja je nedavno dobila priznanje Grada Slavonskog Broda za dugogodišnji volonterski angažman s ljudima oboljelim od multiple skleroze, volonterskim radom počela se baviti u vrijeme kada je i sama prolazila kroz teško životno razdoblje

- Radim od srca, a zadovoljstvo je obostrano. Ta tri mjeseca koliko provedem s njima ispune mi cijelu godinu. Osjećaj kada vidim koliko im znači tih nekoliko sati dnevno koje provedemo zajedno ne može se platiti – kaže Brođanka Slavica Kondžić (55), koja je nedavno dobila priznanje Grada Slavonskog Broda za dugogodišnji volonterski angažman s ljudima oboljelim od multiple skleroze.

Već devet godina u razdoblju od listopada do prosinca volontira u udruzi, vodi kreativne radionice te osmišljava radove i ukrasne predmete za sajmove i svakodnevnu primjenu. Svojim savjetima potiče socijalnu uključenost i razvija samopouzdanje kod svih članova udruge, doprinoseći tako njihovu zadovoljstvu.

Punila baterije na radionicama

- Nastojim osmisliti kreativne sadržaje u koje se oni mogu uklopiti, jer nisu svi isti. Netko može bolje raditi rukama, netko slabije, netko je više pokretan, netko manje. O svemu tome vodim računa kada dolazim na radionice, jer radove koje tamo napravimo oni prodaju na sajmovima, a novac im je itekako potreban – ističe Slavica.

Brođanka je svoj radni vijek odradila kao službenica u pošti, a već je četiri godine u mirovini. Kako sama kaže, njezin je volonterski rad počeo u vrijeme kada je i sama prolazila kroz teško životno razdoblje i kada su njoj pomagali ljudi kojima ona danas pomaže, premda oni to nisu ni znali.

- Imala sam jako bolesnog muža koji je bio na dijalizi i na kraju je preminuo. Bio je to najteži period za cijelu moju obitelj. Odlaskom na radionice ja sam punila svoje baterije i to mi je pomoglo da izdržim težinu njegove bolesti. Oni nisu bili svjesni koliko su mi pomogli, jer sam im za to tekla tek ove godine – zaključila je Slavica Kondžić.