Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zlatko Horvat viceprvak na međunarodnom natjecanju

'Radio sam tri i pol godine u Njemačkoj i vratio se kući jer volim Hrvatsku'

Kuhari u Pragu, Zlatko Novak
1/3
Foto: Hrvatski kuharski savez
Dobro je otići vidjeti kako se radi vani i potom se vratiti s iskustvom, kaže 28-godišnji kuhar

Već u prvom razredu osnovne škole, kao sedmogodišnjak, znao je da će, kad odraste, biti kuhar. Danas ima 28 godina i jedan je od najboljih hrvatskih chefova koji je kao član hrvatske kuharske reprezentacije na nedavno održanom međunarodnom natjecanju Global Chefs Challenge u Pragu osvojio drugo mjesto.

Od Varaždinca Zlatka Novaka i njegovog pomoćnika Marina Samboleka bolji su bili samo predstavnici Italije. To je ujedno i najbolji rezultat Hrvatske na tom natjecanju. Novak i njegov pomoćnik dobili su zadane namirnice. Za predjelo to su bili brancin i jakobove kapice, za glavno jelo teleći kare i guščja jetra, a za desert čokolada i voće.

Varaždinac je na tom natjecanju u Pragu već bio prije deset godina, no tada kao pomoćnik. Sad se vratio i osvojio srebro. Karijeru je, inače, započeo u hotelu Turist u kojem je za vrijeme srednje škole obavljao praksu. Nakon tri godine otišao je na jednu sezonu u Bol na Braču, a potom u Njemačku na tri i pol godine. Vratio se nakratko u Turist i potom počeo raditi u restoranu Bedem.

- Može se i kod nas pronaći dobar posao. Dobro je otići vidjeti kako se radi vani i potom se vratiti s iskustvom. Početna plaća kuhara u Njemačkoj je jako, jako dobra plaća iskusnog kuhara u Hrvatskoj. Daju se i kod nas zaraditi, ali teže. U Njemačkoj su i veće mogućnosti napredovanja, ali eto, bio sam, probao sam i ne bih mijenjao Hrvatsku jer ju volim - kaže Horvat.

Početnička plaća u Njemačkoj je oko 1500 eura i vrlo brzo može se doći do 2000 eura. Kao i mnogi kuhari, sebi priprema  jednostavnu hranu.

Na kraju smjene - pašteta ili sendvič

- Nama je sve dobro, ponekad se dogodi da mi na kraju smjene najbolje sjednu pašteta ili topli sendvič - smije se. U Hrvatskoj se, smatra, premalo vodi briga o sezonskim namirnicama.

- U Njemačkoj se svi restorani baziraju na sezonskom voću i povrću, a vjerujem da će se kroz koju godinu i u Hrvatskoj to više pratiti. Bit će s porastom standarda i sve više publike za druga, kvalitetnija jela osim pizze, roštilja ili hamburgera, koji će vidjeti da nije sve samo u tome da se dobije komadina mesa. Naša vizija u restoranu je da ponudimo tradicionalnu kuhinju na moderniji način, u modernijoj izvedbi i prezentaciji – dodaje.

Među sedamdeset vrhunskih kuhara i slastičara iz cijele Europe bili su i predstavnici Hrvatske koji su se natjecali u tri kategorije. Na natjecanju Global Pastry Chef Challenge slastičarke Sanja Grahek Buršić i pomoćnica Barbara Pol osvojile su treće mjesto, kao i  juniori Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem, oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci, na natjecanju Hans Bueschens Junior Chefs Challenge za kuhare mlađe od 23 godine. 

U pripremama su im pomogli članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije, promotori kulinarstva Podravke te predsjednik Saveza Damir Crleni i izbornik Marinko Jurešić. Na žalost, Hrvatska se nije uspjela plasirati na završnicu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru. U Maleziju putuju samo prvaci, a to su u sve tri kategorije Talijani.