Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Svečanost u dvorcu Eltz

Treći vukovarski branitelj promoviran u generala

General Željko Živković
1/8
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Željko Živanović branio je Vukovar do kraja, a u čin brigadnog generala promoviran je i Ivica Komljen, bivši pripadnik specijalne policije MUP-a, zamjenik ravnatelja VSOA-e

Blago Zadro i Ivan Kapular. Dva su to istaknuta vukovarska branitelja koji su jedini do sada, radi zasluga u obrani Vukovara, proglašeni generalima Hrvatske vojske. Na to su nebrojeno puta ukazivali vukovarski branitelji podsjećajući na značaj bitke za Vukovar. Od jučer i službeno još je jedan vukovarski branitelj promoviran u čin brigadnog generala HV-a. Riječ je o brigadiru HV-a Željku Živanoviću, aktivnom sudioniku obrane Vukovara.

U čin brigadnog generala promoviran je i Ivica Komljen. Činove dvojici promaknutih brigadira na svečanosti u Vukovaru uručila je predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović. Na svečanosti je bio i ministar obrane Damir Krstičević kao i vrh oružanih snaga.

– Kao što je Dvorac Eltz obnovljen i kao što na Vukovaru zacjeljuju ratne rane i on se okreće sretnijoj budućnosti, tako i Oružane snage moraju nastaviti svoj razvoj prema novim zadaćama i izazovima – rekla je Grabar Kitarović.

U ime obojice promaknutih brigadira zahvalio je Željko Živković.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Priznanje svim Vukovarcima

– Nema ništa časnije nego služiti vlastitoj domovini. Ovo je priznanje i svim Vukovarcima koji su branili svoj grad – rekao je Živanović.

Živanović je do rata živio u Tompojevcima, nedaleko od Vukovara. Od prvog dana sudjelovao je u obrani Vukovara i istoka Hrvatske, a vukovarski branitelji za njega kažu i da je jedno vrijeme bio angažiran i na vezi i organiziranju obrane krajnjeg istoka Hrvatske. U okruženom Vukovaru ostao je do kraja, a grad je napustio u proboju.

– Red je i da netko iz Vukovara, poslije Blage i Kapulara, dobije čin generala. Željko je bio pripadnik 204. Vukovarske brigade. Bio je i zamjenik zapovjednika izviđačko-diverzantske satnije koja je bila samostalna i pod zapovjedništvom brigade. Sudjelovao je u obrani svih dijelova grada – kaže vukovarski branitelj Ivo Kovačić.

Živanović je bio i vršitelj dužnosti načelnika Centra vojnih škola “Petar Zrinski“, a odnedavno je na dužnosti načelnika jedne od Uprave MORH-a za obavještajni rad. – Sjećam se Živanovića iako detalje o njegovoj vojnoj karijeri ne znam. Njegovo promoviranje u čin generala je hvale vrijedan potez, posebno kada se zna da su do sada samo Zadro i Kapular dobili taj čin. Ako u Hrvatskoj imamo više od 180 generala, a Vukovar samo tri onda smo mi u Vukovaru bili nesposobni. Međutim, te 1991. godine nije izgledalo tako. Vukovar je prema svemu morao dati barem trećinu hrvatskih generala - rekao je zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Iznimno sposoban vojnik

U čin brigadnog generala promoviran je i Ivica Komljen koji je rodom iz sela Posavski Podgajci, u županjskoj Posavini. Njegovi poznanici kažu kako je Komljen od kraja 1990. godine bio u pričuvnom sastavu MUP-a. Bio je i pripadnik specijalne policije MUP-a Rakitje, sudjelovao je u ustrojavanju 1. brigade Zbora narodne garde. Aktivno je sudjelovao u borbenim zadaćama na zapadno slavonskom bojištu, zaleđu Dubrovnika, Bljesku i Oluji. Od početka ove godine zamjenik je ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Po riječima Borkovića Borkovića Komljen je od 1997. godine u činu brigadira.

– Nevjerojatno je da je čovjek 20 godina brigadir i da tek sada dobiva čin generala iako je iznimno sposoban vojnik – rekao je Borković.