Izbornik
Naslovnica Vijesti
bez mina do 2026.

U Hrvatskoj još uvijek 405,6 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako su prošle godine razminirane sve poljoprivredne površine, a da još preostaje razminirati područje Kopačkog rita i šuma uz rijeku Dravu

U Hrvatskoj još uvijek ima 405,6 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora u 12 županija te 99 gradova i općina, a očekuje se da bi Hrvatska trebala biti razminirana do 2026., istaknuto je danas tijekom središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju na osječkom Trgu Ante Starčevića.

mine 23 godine nakon rata Brodsko-posavska županija bit će razminirana do kraja godine

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan rekao je da je dosad razminirano oko 600 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

Podsjetio je kako je Vlada na posljednjoj konvenciji zatražila produljenje primjene Ottawske konvencije za još sedam godina, pa bi Hrvatska trebala biti bez mina do 2026.

Ocijenio je kako se taj rok može poštovati budu li sredstva EU fondova nastavila dolaziti u sferu razminiranja te je istaknuo kao primjer projekt "Naturavita" u Osječko-baranjskoj županiji, vrijedan oko 35 milijuna eura, koji se financira kroz Operativni program "Konkuretnost i kohezija", a namijenjen je razminiranju Parka prirode "Kopački rit" i regionalnog parka "Mura-Drava".

Podsjetio je kako je, nakon Domovinskog rata, u Hrvatskoj od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno, ali i istaknuo kako prošle godine nije bilo minskih nesreća ili incidenata, a od 2004. nije bilo stradavanja djece.

Župan Ivo Žinić Župan Žinić: U zadnje tri godine razminirano više područja nego u proteklih 20 godina

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Velimir Žunac rekao je kako je EU jedan od najvećih donatora za potrebe razminiranja u Hrvatskoj, pa je u posljednjih 20 godina oko 46 milijuna eura utrošeno za tu svrhu kroz različite predpristupne programe.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako su prošle godine razminirane sve poljoprivredne površine, a da još preostaje razminirati područje Kopačkog rita i šuma uz rijeku Dravu te izrazio uvjerenje da se, uz pomoć EU fondova, to može učiniti u iduće četiri godine čime bi Županija u cijelosti bila razminirana.

mine Bolji nadzor i pristup državnoj granici Razminirano područje u Dvoru uz granicu s BiH

Na simuliranom minskom polju prikazan je rad pirotehničara te pasa za detekciju mina, odigrat će se sjedeća odbojka i predstava za djecu "Ne, ne mine!",  a brojne institucije poput Hrvatskog Crvenog križa, MUP-a, osječkog Gradskog društva Crvenog križa i drugih na štandovima su predstavile svoj doprinos protuminskom djelovanju.