Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Bolji nadzor i pristup državnoj granici

Razminirano područje u Dvoru uz granicu s BiH

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Na području Hrvatske još je uvijek 411,5 kilometara minski sumnjivog područja na području osam županija te 59 općina i gradova

Više od 300 mina i raznih neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađeno je tijekom razminiranja 12 kilometara dugog graničnog pojasa uz Bosnu i Hercegovinu, na području općine Dvor. Za razminiranje više od 4 milijuna kvadratnih metara potrošeno je gotovo 4,6 milijuna eura od kojih je 3,9 stiglo iz europskih fondova. 

Za razminirati u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je najzagađenija minama nakon Ličko-senjske županije, još ostaje 70,6 kvadratnih kilometara, uglavnom šumskog područja, a ostalo je i još graničnog pojasa uz BiH s opasnošću od mina. 

Presica u Sisačko-moslavačkoj županiji Veliko gradilište Gradnja projekata 'teških' 220 milijuna kuna iz EU fondova

"Ovo razminiranje omogućuje povećanu sigurnost pripadnika granične policije, kao i bolji nadzor granice što je vrlo bitno u kontekstu Schengena. A i konkretni rezultati su već tu jer smo uvelike zaustavili učestale šumske krađe na tom području, obzirom ga ranije nismo mogli dobro nadzirati", rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić na predstavljanju rezultata provedenog razminiranja na području Dvora.

Na području Hrvatske još je uvijek 411,5 kilometara minski sumnjivog područja na području osam županija te 59 općina i gradova, što je oko 0,73 posto ukupne površine Hrvatske. Prema postojećim zapisnicima posijano je na tuda najmanje 39.000 mina, no ta je brojka puno veća jer za mnoga minska polja zapisnika nema. Od 1996. godine do danas od mina su poginule 203 osobe, no u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR)  ističu jednu dobru vijest.

"Prošla je godina bila bez stradavanja. Nije bilo minskih incidenata i nesreća", rekao je ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan. Istaknuo je i kako raste pomoć Europske unije za razminiranje pa je tako lani 60 posto proračuna HCR-a bilo iz fondova EU. Od 1998. godine Europska unija je ukupno za razminiranje Hrvatske dala 96,385 milijuna eura. 

"U početku je Hrvatska sama financirala razminiranje, no ako je zbog ičeg pozitivan ulazak RH u Europsku uniju onda je to sigurno razminiranje. Sada više nismo sami u ovom humanitarnom djelovanju", rekla je predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič istaknuvši kako ipak neće biti ispunjena predviđanja da Hrvatska bude bez mina 2019. godine.

"Zaostaci nastali godinama nažalost se neće moći nadoknaditi brzo", dodala je Adlešič.

Tijekom ove godine razminirat će se u Hrvatskoj i ona zaštićena područja pod minama, koja su registrirana u mreži Natura 2000. Uglavnom je riječ o šumskim područjima, a za tu je svrhu iz europskih fondova predviđeno 68 milijuna kuna. 

Ugovor o izgradnji paviljona za sisačku bolnicu nema više šetanja po odjelima Potpisan ugovor od 106 milijuna kuna za gradnju središnjeg paviljona bolnice