Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Veliko gradilište

Gradnja projekata 'teških' 220 milijuna kuna iz EU fondova

Presica u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ove godine će se između ostalog urediti 28 ambulanti ginekološke, dentalne, pedijatrijske i obiteljske medicine diljem Sisačko-moslavačke županije

Projekti 'teški' 220 milijuna kuna, financirani iz europskih fondova, ove će se godine graditi i raditi u Sisačko-moslavačkoj županiji, objavio je župan Sisačko-moslavački na tiskovnoj konferenciji.

Ugovor o izgradnji paviljona za sisačku bolnicu nema više šetanja po odjelima Potpisan ugovor od 106 milijuna kuna za gradnju središnjeg paviljona bolnice

Pojedinačno najvrjednija, čak 106 milijuna kuna, je gradnja novog središnjeg paviljona u sisačkoj bolnici gdje će se smjestiti dnevna bolnica i hitni bolnički prijem. Izgradnja posjetiteljskog centra 'Crna roda Osekovo' u Parku prirode Lonjsko polje koštat će 15,8 milijuna kuna dok se puno očekuje od 25 milijuna kuna vrijednog uređenja poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj.

"Uredit ćemo dva objekta za mlade poduzetnike početnike, a najvažnija je stvar da tamo razvijamo gaming industriju i sadržaje koje će moći ta industrija koristiti", rekao je Žinić.

Zahvaljujući novcu iz europskih fondova ove godine će se urediti 28 ambulanti ginekološke, dentalne, pedijatrijske i obiteljske medicine diljem Sisačko-moslavačke županije. Za gotovo 15 milijuna kuna uredit će se sanitarni čvorovi, kupiti nova oprema i izgraditi pristup za invalide. Sedam osnovnih škola u Glini, Novskoj, Sunji, Lipovljanima, Topuskom i Gori proći će u 2018. energetsku obnovu vrijednu ukupno 32 milijuna kuna. Uz obnovu škola ostvarit će se i trajna ušteda u potrošnji energenata. 

kune Sporazum o materijalnim pravima Veće plaće i otpremnine za zaposlenike gradske uprave i ustanova

Tu je još i šest milijuna kuna koji se izdvajaju za potrebnu dokumentaciju vezanu uz obnovu utvrde Zrina i Gvozdansko te kovnice novca u Bešlincu. Procjena je da će obnova tih objekata u budućnosti koštati oko 140 milijuna kuna, a plan ih je uključiti u turističku ponudu županije.

Od većih projekata na tiskovnoj konferenciji je izdvojena i obnova tzv. Nove bolnice u Petrinji u koju će se smjestiti Javna ustanova za upravljanje prirodnim zaštićenim vrijednostima županije te gradnja reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini.

"Riječ je o projektima koje je vodila naša Razvojna agencija SIMORA, no na području županije drugi nositelji, primjerice u Petrinji i Novskoj, ove godine provode projekte vrijedne oko 400 milijuna kuna, koji se također financiraju iz europskih fondova", dodao je župan Ivo Žinić dodavši kako SIMORA trenutačno ima odobrenih i mnogo manjih projekata vrijednih 50-ak milijuna kuna, dok su u fazi pripreme projekti vrijedni pola milijarde kuna.

"Nažalost tek smo prije tri godine krenuli s pripremama. Da smo tada imali gotove projekte već bi gradili naveliko", rekao je ravnatelj Razvojne agencije SIMORA Mario Čelan.

iseljavanje Projekt U čem' je problem? Gotovo polovica mladih želi ostati u Hrvatskoj