Izbornik
Naslovnica Vijesti
25 godina od napada

U samo par sati na Karlovac je palo čak 500 granata

Spomenik braniteljima koji su branili Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Četvrt stoljeća nakon granatiranja Karlovca, na Aleji hrvatskih branitelja uz rijeku Koranu Udruga veterana satnije Rebels otvorila je spomenik postrojbama koje su branile grad

- Tog petka, 4. listopada, kada je oko 13 sati počelo jako granatiranje Karlovca, bili smo na Škrtić Brdu. Napad na grad trajao je danima, odbijali smo neprijatelja koliko smo mogli, imali i ranjene, da bismo se 6. listopada, kada smo ostali zadnji u okruženju, povlačili preko slapa u Ladvenjku. Sa sobom smo povukli i sve civile, da bi se opet kasnije vratili na crtu obrane na Turanj i Mostanje - prisjeća se napada na Karlovac Nikola Alić. Toga dana prije 25 godina Alić je bio jedan od 30-ak pripadnika 2. bojne 110. brigade koja je čitavo vrijeme branila Karlovac u Domovinskom ratu.

Spomen obilježja

U napadu na Karlovac 4. listopada u svega par sati s neprijateljskih područja palo je na grad oko 500 granata. Žrtve su mahom bili civili, njih na desetke, a više od stotinu ljudi je ranjeno. Napad je trajao tri dana i bio jedan od najvećih u čitavom Domovinskom ratu.
Alić, danas tajnik Udruge veterana satnije Rebels, jedan je od najzaslužnijih što Karlovac ima Aleju hrvatskih branitelja uz Koranu gdje je, 25 godina nakon raketiranja grada, otkriven spomenik svim postrojbama koje su branile Karlovačku županiju. Aleja već ima 32 spomen obilježja koja podsjećaju na postrojbe koje su branile grad.
- Spomenik je platila Karlovačka županija, a Ministarstvo branitelja dalo je novac za oslikavanje stupova nadvožnjaka scenama iz Domovinskog rata u čemu sudjeluju i školarci - dodao je Alić i najavio nastavak uređenja Aleje postavljanjem spomen obilježja specijalnim jedinicama policije.