Izbornik
Naslovnica Vijesti
Tvrtka Florian

U Vukovaru pokreću proizvodnju parketa i otvaraju 500 radnih mjesta

Proizvodnja parketa
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Riječ je o investiciji vrijednoj čak 25 milijuna eura, kojom se može osigurati oko 500 novih radnih mjesta, za koji predispozicije već postoje, a očekuje se potpora Vlade RH i Hrvatskih šuma u osiguravanju potrebnih kvota drvne sirovine

Tvrtka Florian Hrvatska oglasila se priopćenjem u kojem navode kako grupacija 2016. godinu završava s dvije velike investicije i preuzimanjem većinskog paketa u tvrtki DIN Novoselac, ali i planovima o ulaganju 25 milijuna eura u postrojenje u Vukovar. Najavljuju kako grupacija DIN Novoselec planira ulaganje od preko dva milijuna eura, povećanje broja zaposlenika te značajno povećanje inozemnih prihoda. Dodatnih šest milijuna eura Florian Hrvatska uložit će u kogeneracijsko postrojenje s pratećim sušarskim kapacitetima od 2.500 m3, koji za grupaciju osigurava godišnju preradu od preko 16.000 m3 drvne građe koja se priprema za preradu u najvišim razredima finalizacije. Ostvaren je i partnerski odnos s investitorima u najveće kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu u Babinoj Gredi s kojima Florian Hrvatska gradi nove sušarske kapacitete vrijedne 6 milijuna eura.

-Kogeneracijsko postrojenje osigurat će propisanu učinkovitost od preko 50 posto kroz iskorištenje toplinske energije kao osnovnog energenta u sušarske kapacitete, a Florian Hrvatska kroz instalaciju novih sušarskih kapaciteta od 5.300 m3 osigurat će godišnju preradu preko 33.000 m3 suhe drvne građe pripremljene za finalnu preradu u proizvodnim pogonima u Hrvatskoj. Vrijedi istaknuti budući veliki doprinos ove investicije ekološkim zahtjevima i izniman pozitivni utjecajna lokalnu zajednicu - navode iz tvrtke Floiran Hrvatska.

Višestruko koristan projekt

Iduća godina biti će usmjeren na veliki projekt, izgradnju kompleksa za proizvodnju vrhunskog parketa i ploča od masivnog drveta te kogeneracijsko postrojenje u Gospodarskoj zoni grada Vukovara. Riječ je o investiciji vrijednoj čak 25 milijuna eura, kojom se može osigurati oko 500 novih radnih mjesta, za koji predispozicije već postoje, a očekuje se potpora Vlade RH i Hrvatskih šuma u osiguravanju potrebnih kvota drvne sirovine.

- Na projekt u Vukovaru osobito smo ponosni jer je riječ o održivom, okolišno poželjnom i višestruko korisnom projektu, koji će u cijelosti biti izgrađen sukladno načelima kružne ekonomije. Uvjereni smo u uspjeh investicije jer se  radi o vrhunskim finalnim proizvodima za koje Florian Hrvatska ima osiguran plasman cjelokupnog asortimana na najbolja zapadna tržišta, te trenutno u programu proizvodnje višeslojnih parketa ostvaruje respektabilne poslovne rezultate. Izgradnjom proizvodnog kompleksa i povećanjem proizvodnih kapaciteta u finalnoj preradi stvaraju se preduvjeti za otvaranje minimalno 500 radnih mjesta za Vukovarce, a uz daljnje reinvestiranje dobiti u proširenje proizvodnih kapaciteta, stvorit će se daljnja perspektivu povećanja broja zaposlenika, ali i razvoja domaće drvne industrije u smjeru finalnih proizvoda. Vjerujemo da će izvozna strategija grupacije osigurati razvoj Luke Vukovar i cjelokupnog uslužnog sektora, a nastavak investicija omogućiti daljnji oporavak gospodarskog stanja Herojskog grada koji mu je toliko potreban. Uzdamo se, stoga, da će Vlada RH i nadležna ministarstva prepoznati važnost ove investicije, ne samo za lokalnu zajednicu već za hrvatsku drvnu industriju u cjelini - rekao je predsjednik Uprave Florian Hrvatske Elvia Florian.