Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Nezadovoljni umirovljeni radnici

Uprava Đure Đakovića je zaboravila na veliki jubilej

Leonardo Eraković
Foto: Vedran Balen
Bivši radnici Montaže Đuro Đaković, većinom umirovljenici, tvrde kako se aktualno čelništvo oglušilo na njihov zahtjev da u povodu 90. obljetnice omoguće izdavanje prigodne monografije ove tvrtke

Bivši radnici Montaže Đure Đakovića razočarani su, kako kažu, nemarnim odnosom uprave koja je zaboravila vrijedan jubilej ove velike slavonskobrodske industrijske tvrtke. Tvrde kako se aktualno čelništvo oglušilo na njihov zahtjev da u povodu 90. obljetnice omoguće izdavanje prigodne monografije ove tvrtke iz pera umirovljenih djelatnika, koji su u nju uložili tri godine volonterskog rada.

Riječ je, kažu, o bogato ilustriranom djelu koje na više od 200 stranica budućim generacijama donosi uvid kako i na koji način se stvarala tvrtka koja je nekada zapošljavala više od tri tisuće radnika i koje bi mnogim djelatnicima moglo poslužiti kao pomagalo kod rješavanja složenih zadataka.

- Monografiju smo željeli objaviti još za 80. obljetnicu, ali iz objektivnih razloga morali smo odustati. Sada nam se učinila kao prava prilika za to, jer materijal je prikupljen i ostalo je još proširiti ga podacima za posljednjih deset godina. Nažalost, iz tvrtke se nikada nisu udostojili ni odgovoriti na naš dopis - kaže urednik monografije Leonardo Eraković, nekadašnji direktor Montaže.

U cijeli projekt treba uložiti 60.000 kuna

Autori kažu kako je na izradi monografije sudjelovalo 25 ljudi, većinom umirovljenika, od kojih su neki u međuvremenu preminuli, jer priroda čini svoje. Odnos uprave čudi ih utoliko više jer bi, kažu, u cijeli projekt trebalo uložiti najviše 60 tisuća kuna.

- Bila bi prava sramota da sve prikupljene zahvalnice, priznanja, fotografije, tekstovi i ostali arhivski materijal koji bi trebao biti vrijedan povijesni dokument o ljudima koji su stvarali tehnička djela u zemlji i širom zemaljske kugle nikada ne ugledaju svjetlo dana - kažu autori.

Iz same Montaže uzvraćaju kako su nedavno, na svoj 90. rođendan, ponovno postali tvrtka u stopostotnom hrvatskom vlasništvu. Vraćeno im je staro ime, a u tijeku je i potpuna prilagodba vizualnog identiteta te poslovnih procesa kao posljedica izlaska iz Bilfinger koncerna. Zbog toga će se 90. obljetnica obilježiti početkom sljedeće poslovne godine. - Monografija koja bi pratila sve aspekte poslovanja tvrtke kroz posljednjih devedeset godina predstavljala bi izniman doprinos, a zajednička suradnja na ovom projektu je i dalje dobrodošla - kažu u Đuro Đaković Montaži.