Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gdje je nestao Josip Cindrić (81)?

Više od 200 HGSS-ovaca i 15 pasa na Velebitu tragalo za nestalim starcem

Potraga za nestalim Josipom Cindrićem na Velebitu
1/10
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
HGSS-ovci, planinari i potražni psi prošli su dana stotine kilometera u potrazi za Josipom Cindrićem (81) koji je nestao prije 11 dana nakon što je na Velebit, predio Libinje, dopratio sina Josipa Cindrića

Više od 200 pripadnika HGSS-A, 50-ak mještana i planinara, 15 potražnih pasa, bespilotne letjelice i 50 terenskih vozila sudjelovali su u nedjelju od samog svitanja u potrazi za 81-godišnjim Josipom Cindrićem koji je jedanaest dana prije, 16. studenog, nestao na Velebitu.

Riječ je o jednoj od najvećih akcija u povijesti HGSS-a čiji pripadnici uzalud već danima požrtvovno traže nestalog Cindrića. On je na Velebit, predio Libinje, dopratio sina, također Joispa Cindrića, koji je paraglajder. Nakon leta na istom mjestu je našao vozilo, ali oca nije bilo nigdje. 

-Sve smo ovo pretražili, sumnjam na zlo – tiho je rekao Vinku Prizmiću, pročelniku HGSS-a i Stipi Božiću očajni sin koji je prije nekoliko dana ponudio nagradu od 100.000 kuna onome tko mu nađe oca.

-Nisam trebao biti tu toga dana! Živog sam ga ostavio i nisam ga našao – rekao je u suzama Josip Cindrić mlađi, čija obitelj u Bibinjama strahuje za sudbinu djeda, a brojni sumještani i prijatelji priključili su se potrazi.

-Nije mogao nestati! - u očaju je ponavljao Josip.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Teško preživjeti u planini

Na žalost, iskusni HGSS-ovci ne gaje velike nade da će 11 dana nakon nestanka pronaći žovog čovjeka na Velebitu.

-Previše je vremena prošlo. Nema hrane, a nema ni vode. Teško je u planini preživjeti toliko dugo, ali čuda se događaju - izjavio je Stipe Božić jedan od najiskusnijih članova HGSS-a, među kojima su bili i speleolozi koji su pretraživali špilje, pukotine, jame, bunare...

-Prve večeri nakon nestanka bilo je jako hladno, ledilo se pa prepostavljamo kako se negdje sklonio i zavukao – objašnjava Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a koji je potragu usporedio s onom za Antonijom Bilić.

-Ova potraga je kao tri potrage, s tri zapovjedna punkta. Pretražili smo 1500 hektara i prešli stotine i stotine kilometara. Uvjeti nisu dobri, teren je neprohodan, psi su umorni, ali i dalje nastojimo, svim raspolioživim resursima. Tražimo iglu u plastu sijena... – izjavio je Prizmić oko 16 sati kada se nedjeljna potraga već bližila kraju. Ne da li rezultat, HGSS-ovci će opet na Velebit u ponedjeljak, ali ne u tolikom broju.