Izbornik
Naslovnica Vijesti
Modernizacija

Za obnovu pruge Zaprešić-Zabok 80,8 milijuna eura iz EU-a

Željeznička pruga
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Projekt predviđa elektrifikaciju dionice i opremanje signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, kao i izgradnju i obnovu niza objekata (mostova, podvožnjaka) te rekonstrukciju kolodvora i stajališta i rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza.

Europska komisija odobrila je sufinanciranje modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok, a ukupna vrijednost prihvatljivih troškova toga projekta iznosi 80,8 milijuna eura, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Obnovit će se 24 kilometra pruge, a projekt predviđa elektrifikaciju dionice i opremanje signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, kao i izgradnju i obnovu niza objekata (mostova, podvožnjaka) te rekonstrukciju kolodvora i stajališta i rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza.

Nakon obnove na obnovljenoj dionici maksimalna brzina putovanja bit će 120 kilometara na sat. Završetak cjelokupnog projekta očekuje do 2020. godine.

Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a radovi će započeti nakon zaključenja ugovora s odabranim izvođačem radova.

Bespovratna sredstva Europske unije osigurana su u okviru Prioritetne osi Povezanost i mobilnost Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kaže se u priopćenju.