Izbornik
Naslovnica Vijesti
Modernizacija

Za prugu Dugo Selo-Križevci 145 milijuna eura iz EU fondova

vlak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Ovaj će projekt, koji promovira mobilnost unutar države, olakšati prijevoz robe i pomoći turizmu, čime će izravno pridonijeti hrvatskom gospodarskom rastu

Europska komisija je u ponedjeljak objavila odluku o financiranju obnove i modernizacije željezničke pruge između Dugog Sela i Križevaca u iznosu od 145 milijuna eura iz europskih fondova u programskom razdoblju 2014.-2020.

"Iz kohezijskih je fondova uloženo 145 milijuna eura u poboljšavanje željezničke veze između Križevaca i Dugog Sela. Ta je dionica dio Mediteranskog koridora transeuropske transportne mreže (TEN-T), koji na regionalnoj razini Hrvatsku povezuje s Mađarskom i Slovenijom, a na europskoj razini vodi od Španjolske do ukrajinske granice, povezujući tako južnu i istočnu Europu", kaže se u priopćenju Komisije.

"EU financira kvalitetne prometne veze u Hrvatskoj i susjednim državama u kontekstu strateške paneuropske prometne mreže. Ovaj će projekt, koji promovira mobilnost unutar države, olakšati prijevoz robe i pomoći turizmu, čime će izravno pridonijeti hrvatskom gospodarskom rastu. Projekt se sastoji od obnove pruge između dva grada, uključujući izgradnju drugog kolosijeka, radova na kolodvorima, modernizacije telekomunikacijskog i signalno-sigurnosnih sustava i poboljšavanja cestovne infrastrukture uz prugu (mostovi, tuneli, ceste) radi boljeg pristupa željezničkoj mreži", izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Riječ je o projektu koji je prvotno odobren još 2013. godine, a za koji je u programskom razdoblju 2007.-2013. povučeno samo 20 milijuna eura.

Danas objavljenom odlukom, dovršetak toga projekta financirat će se u okviru programskog razdoblja 2014-2020. godine.

Projekt se trebao financirati novcem iz Operativnog programa za promet za razdoblje 2007-2013., a koji se mogao koristiti do kraja 2016.

Stvari su se zakomplicirale s javnim natječajima za izbor izvođača radova, koji su više puta poništavani i ponovno raspisivani.

Radovi na projektu Dugo Selo - Križevci započeli su u drugoj polovici prošle godine, a dovršetak radova planira se za 2020. godinu.