Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Projekt Rumobil

Zagrepčani besplatnim vlakom u Ozalj na Dane vina, Štrudlafest...

Projekt Rumobil, Ozalj
Foto: Grad Ozalj
HŽ je, zahvaljujući sredstvima fonda EU za regionalni razvoj, organizirao vožnju 35 posebnih vlakova od ožujka ove do kolovoza 2018. godine, koji će voziti na manifestacije u ozaljski kraj

Zahvaljujući projektu RUMOBIL, koji je nedavno Grad Ozalj dogovorio s HŽ Putničkim prijevozom, u grad Zrinskih i Frankopana ove će godine organiziranim prijevozom dolaziti gosti sa zagrebačkog područja.

HŽ je, zahvaljujući sredstvima fonda EU za regionalni razvoj, organizirao vožnju 35 posebnih vlakova od ožujka ove do kolovoza 2018. godine, koji će voziti na manifestacije u ozaljski kraj.

– Riječ je o pilot projektu, a prva manifestacija na koju bi gosti iz Zagreba vlakom trebali doći u Ozalj vezana je za Slavu Raškaj u drugoj polovici ožujka. Ideja je da na 35 događanja na ozaljskom području; od Dana grada, Dana Slave Raškaj, Dana vina u Vivodini, Štrudlafesta, te sličnih događanja ili samo na kupanje u središtu mjesta ili vožnju biciklima, iz Zagreba krene vlak koji u grad može dovesti 130 putnika. Ulaznice bi se prodavale kao aranžmani. Put bi, zapravo bio besplatan, a aranžman bi uključivao jednodnevne izletničke ture s uključenom hranom. Detalje ćemo uskoro osmisliti i prezentirati, no vjerujem da ćemo ponuditi zanimljive pakete i na taj način Ozalj i događanja u našem kraju dodatno približiti gostima– kazao je Toni Šarić, voditelj projekta u Gradu Ozlju.

Dijelili i nagrade

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, kazala je da je krajnji cilj ovoga projekta da se poboljša ruralna mobilnost i da se depopulirani krajevi na bolji i inovativniji način povežu s većim središtima. Na taj je način u Ogulin povezan sa Zagrebom u danima kada traje Festival bajke.

– Ako se u Ozlju projekt pokaže uspješnim, možemo ga i širiti na naše okolne krajeve i vlakom povezati i druga mjesta, poput Žakanja ili Ribnika – dodaje Toni Šarić.

U sklopu projekta organiziran je i natječaj za izradu elektroničke pozivnice za posjet Ozlju. Prvu nagradu, za vizuru starog grada u podnožju kojeg je Kupa s čamcem i pruga, osvojili su Zagrepčani Martin Peranović i Tea Pavić. Kao nagradu dobili su vaučere za dva noćenja s doručkom za dvije osobe u Hostelu Ozalj u Jaškovu i povratno putovanje za dvije osobe u 1. razredu vlaka.