Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U spomen na 39 žrtava Domovinskog rata

28. obljetnica masakra hrvatskih branitelja u Dalju

Foto: Osječko-baranjska županija
Život je 1. kolovoza 1991. izgubilo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite. Pravda nije zadovoljena ni nakon 28 godina, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić

U ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. srpski pobunjenici uz pomoć tzv. JNA napali su policajce, gardiste i pripadnike Civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju. Nakon cjelodnevne opsade i granatiranja postaja je zauzeta, a preživjeli hrvatski branitelji zvjerski su likvidirani. Pružajući herojski otpor brojnijem i neusporedivo bolje naoružanom velikosrpskom agresoru, život je izgubilo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, a njihova su mrtva tijela izmasakrirana. Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta izbjeglo je toga dana pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek.

Sellci Đakovački Održana deveta Šokačka alka

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im, uz obitelji i mještane, odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske župan Ivan Anušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, predstavnici udruga branitelja, jedinica lokalne samouprave i brojni drugi.

– Okupili smo se ovdje da bismo odali počast hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoje živote za neovisnost Republike Hrvatske – rečeno je na početku svečanosti, a potom su izgovorena imena svih poginulih. – Ne mogu se oteti dojmu da svaki put kad ovdje dođemo imamo neki nedefiniran osjećaj. Imam osjećaj da pravda nije zadovoljena ni nakon 28 godina. Još uvijek ljudi koji su počinili taj strašan zločin nisu privedeni pravdi – rekao je župan Anušić. 

Župan Anušić posjetio Suboticu Županija pomaže Hrvatima u Vojvodini s 220.000 kn