Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Demografske mjere

Đacima knjige i radne bilježnice

Podstrana
Foto: Općina Podstrana
Kontinuirano se ulaže i u izgradnju i opremanje dječjih igrališta. Trenutačno Podstrana ima sedam dječjih igrališta

Općina Podstrana najmlađa je općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedna je od rijetkih koja je preokrenula negativnu bilancu zahvaljujući brojnim mladim obiteljima koje su odlučile upravo tamo pronaći svoje mjesto pod suncem.

Župan Blaženko Boban nagrade je podijelio učenicima koji su napravili najbolje web stranice u sklopu programa EDIT Župan nagradio mlade programere Boban: Učenici koji su prošli EDIT već su vrhunski stručnjaci

Pomažu i u trošku vrtića

– Sve više djece, iz godine u godinu, doprinosi činjenici da je prosječna starost sve niža, a takva struktura stanovništva na poseban način obvezuje lokalnu vlast da svojim mještanima osigura što ugodniji život u Podstrani – ističe načelnik Općine, Mladen Bartulović.

Općina sustavno provodi niz demografskih mjera usmjerenih na rasterećenje obiteljskog budžeta. Za svako novorođeno dijete u Podstrani roditelji dobivaju poklon od Općine u obliku novčane naknade koja za prvorođeno dijete u obitelji iznosi 1500, za drugo 2000, za treće 3000, a za četvrto i svako sljedeće dijete u obitelji visina novčane naknade iznosi 4000 kuna. Također, iz općinskog proračuna sufinancira se s 900 kn po djetetu trošak boravka djece predškolske dobi u jednom od četiriju vrtića koliko ih Općina Podstrana trenutačno broji, a u kojima je godišnje upisano oko 380 djece uz naglasak na činjenicu da nijedno dijete vrtićke dobi u Općini Podstrana ne ostaje neupisano. Osim toga, za kupnju božićnih poklona osigurano je 100 kuna po djetetu. Pravo na sufinanciranje ima dijete koje pohađa vrtić u Općini Podstrana te kojemu oba roditelja ili staratelja imaju prebivalište na području općine. Godišnje se iz proračuna za vrtiće izdvaja oko 4,000.000 kuna.

Podstrana je jedna od rijetkih općina koja osigurava asistente djeci s posebnim potrebama u vrtićima, a za koje se na godišnjoj razini izdvaja oko 450.000 kuna. Kako bi se maksimalno pomoglo djeci i njihovim roditeljima, Općina Podstrana, u suradnji s vrtićima i stručnim službama, brine se da svako dijete s poteškoćama u razvoju dobije odgovarajuću skrb te u cijelosti snosi trošak potrebnih asistenata sukladno procjenama stručnih službi. Također, Općina Podstrana financira cijenu vrtića u cijelosti djeci čiji su jedan ili oba roditelja ili staratelja 100%-tni invalid.

Kontinuirano se ulaže u izgradnju i opremanje dječjih igrališta. Trenutačno Podstrana ima sedam dječjih igrališta: u Mutograsu, na Petrićevu, u Grljevcu, dva u Strožancu, uz Poljičku cestu i na Kalinama, a uz neke od njih izgrađeno je i igralište za mali nogomet i basket, balotaško igralište i prostor za druženje s pratećim sadržajima. Općina Podstrana na početku svake školske godine pruža pomoć roditeljima sufinanciranjem kupnje udžbenika za osnovnoškolce, a posljednjih nekoliko godina u cijelosti se financira nabava udžbenika svim osnovnoškolcima iz Podstrane.

– Ove se godine projekt realizira u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Županija nabavlja udžbenike, a Općina radne bilježnice kako bi osnovci dobili sve potrebno za školu. Također, osnovnoškolcima koji putuju na neke izvanškolske aktivnosti osigurane su besplatne pokazne karte – kaže Bartulović i dodaje kako Općina financira i pomoćnike u nastavi u osnovnoj školi za koje škola ne uspije osigurati sredstva putem objavljenih natječaja.

Poticajne mjere

Ni srednjoškolci u Podstrani nisu zapostavljeni. Kupnju udžbenika Općina sufinancira iznosom od 1000 kn po učeniku, a sufinanciraju se i pokazne karte srednjoškolcima koji ih dobivaju besplatno, budući da Ministarstvo sufinancira 75% cijene.

Svim studentima s područja Podstrane koji studiraju u Splitu ili okolici sufinancira se pokazna karta u visini 50% iznosa. Općina Podstrana, također, dodjeljuje i stipendije u iznosima od 500 ili 800 kn mjesečno koje su namijenjene darovitim studentima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji. Od prošle je godine omogućeno da pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti s invaliditetom, a i posebna kategorija srednjoškolaca. U ovoj je godini odobreno oko 120 stipendija.

– Smatram da su studenti naša najvrednija investicija i da je svaka kuna uložena studente ulog u sretniju i prosperitetniju budućnost Podstrane – Bartulovićeve su riječi.

Općina Podstrana kontinuirano nastoji unapređivati postojeće i osiguravati nove poticajne mjere demografske politike i brojne druge kojima se izravno utječe na podizanje kvalitete života mještana Podstrane.

fasada Županija raspisala natječaj Za energetsku obnovu kuća, promjenu krova i fasada 1,5 mil. kn