Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija raspisala natječaj

Za energetsku obnovu kuća, promjenu krova i fasada 1,5 mil. kn

fasada
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL/Ilustracija
Glavni kriterij za dobivanje novca je konačni energetski efekt samog objekta i područje s kojega dolazi prijavitelj, prednost imaju ruralni dijelovi

Splitsko-dalmatinska županija raspisala je natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kao i za zamjenu krovišta, prozora i grijanja te obnovu fasada. Projekt, za koji je županija izdvojila milijun i pol kuna, prezentirao je župan Blaženko Boban.

Blaženko Boban Potpisani ugovori Županija daje dva milijuna bespovratnih potpora malom gospodarstvu

– Naglasak smo stavili na ono što stalno potenciram, a to je ruralno područje Splitsko-dalmatinske županije. Iznimno je bitno naglasiti da smo uveli nove mjere kao što je sufinanciranje peći na pelete koje su energetski učinkovite, ali nisu cjenovno dostupne građanima. Novina je u ovom projektu i izrada energetskog certifikata, što sufinanciramo 50 posto te sufinanciranje fotonaponskih ćelija na obiteljskim kućama – rekao je Boban.

Jedan korisnik kombinacijom različitih mjera može dobiti maksimalnih 62.000 kuna. Može se kombinirati svih devet mjera: poticaji za sunčani toplinski pretvarač, novi krov ili fasadu, dizalicu topline, kondenzacijski plinski plato, zamjenu vanjske stolarije, plinsku apsorpcijsku dizalicu topline, kotlove na biomasu, fotonaponske elektrane te mikrokogeneracijski/trigeneracijski sustav.

Oduševljeni mladi poduzetnici

Za razliku od dosadašnjih godina, Boban očekuje dosta prijava.

– Zasigurno neće svi moći dobiti poticaje pa se postavlja pitanje kriterija, a to je konačni energetski efekt samog objekta i područje s kojega dolazi prijavitelj. Prednost imaju ruralni dijelovi županije. Naravno da će moći participirati i oni iz urbanih dijelova, ali do sada nije bilo previše interesa. Cijeli Split lani je imao dvije prijave – rekao je Boban.

Procjenjuje da će s obzirom na raspoloživi iznos biti između 40 i 50 odobrenih prijava, a bude li dosta zainteresiranih koji ispunjavaju uvjete, moguće je najesen iznos povećati rebalansom županijskog proračuna.

Natječaj traje do 29. kolovoza do kada se zainteresirani građani trebaju prijaviti.

– Rezultate ćemo znati najdalje za mjesec dana od okončanja natječaja. Mladi su poduzetnici bili oduševljeni brzinom usluge i donošenja odluke. Upravo tome trebaju služiti sve javne uprave – zaključio je župan.

U županiji je do 2018. uloženo 5,5 milijuna kuna u energetsku obnovu obiteljskih kuća i javnog sektora.

U ovoj godini je 1,15 milijuna kuna predviđeno za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a 300.000 kn za pomoć jedinicama lokalne samouprave za lakše prijavljivanje na natječaj za zamjenu stare i ugradnju nove, energetski učinkovite javne rasvjete.

Župan Blaženko Boban nagrade je podijelio učenicima koji su napravili najbolje web stranice u sklopu programa EDIT Župan nagradio mlade programere Boban: Učenici koji su prošli EDIT već su vrhunski stručnjaci

Ovako štedimo i bolje živimo

– Na ovaj način štedimo, kvalitetnije živimo, čuvamo okoliš, razvijamo gospodarstvo i čuvamo radna mjesta – sažeo je prezentaciju župan Boban.

Za dodatne informacije o natječaju na raspolaganju su bili pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Anđelko Katavić i pomoćnik pročelnika Damir Čarić.

Novo vatrogasno vozilo Vrijedno 1,5 milijuna kuna Vatrogasci iz Slatina dobili novo vatrogasno vozilo