Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Nakon 20 godina apela

Đacima napokon nogostup uz cestu D1 u Tušiloviću!

Cesta u Tušiloviću
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Predsjednik Gradskog vijeća Karlovca potvrdio je da će gradnja nogostupa kroz Tušilović počet idući tjedan, a majke upozoravaju da nije dovoljno samo 1,6 kilometara, nego mora ići kroz cijeli Tušilović

Čuli smo da će napokon početi graditi nogostup, a takva obećanja, vjerujte, slušamo već godinama. Uvijek pred izbore sve obećaju, a onda se ništa ne dogodi – sumnjičava je Sanela Marić, jedna od majki koje smo s djecom zatekli pred područnom školom u naselju Tušilović kod Karlovca. Naselje se proteže uz državnu cestu D1, staru cestu koja je, prije gradnje autoceste A1, vodila od Zagreba prema Splitu. Promet je na cesti vrlo gust i – opasan.

– Već se dvadeset godina borimo da nam se uredi nogostup jer Tušilović je sve naseljeniji, pješaka ima puno, djece u školi sve više, ali nogostupa nema ­– kazala nam je Anita Topić čiji sin ide u 2. razred. Četiri je godine u tu istu područnu školu vodila starijeg sina koji je sada srednjoškolac jer ne usudi se djecu poslati bez nadzora.

Guma udarila dječaka

– ­ Sada još djeca mogu uz cestu po utabanoj uskoj stazi, ali kada padne snijeg, ralica ne čisti taj uski prolaz pokraj ceste već na njega naguraju snijeg i djecu moramo voziti u školu ili ići uz njih – prepričava nam mama Sanja Adžaga. Kažu, posljednji su put bili u gradskoj upravi 2013. godine kada je guma koja je pukla na kamionu udarila dječaka koji je hodao uz cestu i slomila mu nogu.

– Rečeno nam je da će početi graditi nogostup samo uz 1,6 kilometara kolnika, a obuhvatit će i dio ispred škole. Sada nema novca za još oko dva kilometra čime bi čitav Tušilović dobio nogostup – govori Anita Topić. To, kažu majke, nije rješenje za djecu koja stanuju i tri kilometra od škole uz cestu. Opet neće imati nogostup od kuće do škole.

Da će se nogostup graditi, i to od idućeg tjedna, potvrdio nam je Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Karlovca koji se prošloga tjedna sastao s glavnim direktorom Hrvatskih cesta, investitorom gradnje.