Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Prvi sastanak gradonačelnika i načelnika

Aglomeracija za odvodnju u podvelebitskom dijelu

Sastanak u Maslenici
Foto: Zadarska županija
Na sastanku održanom u Jasenicama istaknuto je kako svi uključeni gradovi i općine moraju djelovati zajednički jer imaju iste ciljeve

U Maslenici je održan prvi radni sastanak čelnika sedam jedinica lokalne samouprave Zadarske županije, koje su zainteresirane za ulazak u zajednički projekt izgradnje odvodnje. Sastanak je održan nakon redovnog sastanka župana Longina s načelnicima i gradonačelnicima.

Radni sastanak u Zadarskoj županiji Radni sastanak Kako platiti Centar Biljane Donje

Tada je predloženo da se, nakon dobrih rezultata postojećih aglomeracija u prijavi na natječaje za europska sredstva, krene u što skorije formiranje još jedne zajedničke aglomeracije kako bi se počeli pripremati projekti za izgradnju odvodnje u gradovima i općinama u podvelebitskom dijelu Zadarske županije.

Pripremne aktivnosti

– Ako zakažemo u pitanju odvodnje, uzalud su nam svi drugi napori i rezultati, jer je kvalitetna odvodnja nužna pretpostavka održivog razvoja svih dijelova Zadarske županije – istaknuo je domaćin prvog sastanka, načelnik Jasenica Martin Baričević.

Na sastanku su, uz domaćina Baričevića, bili zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, načelnik Posedarja Ivica Klanac, načelnik Starigrada Krste Ramić, načelnik Ražanca Nikola Miletić i načelnik Novigrada Joso Klapan, dok je Zadarsku županiju predstavljao zamjenik župana Šime Vicković.

Svi nazočni složili su se sa zaključkom o pokretanju pripremnih aktivnosti za formiranje zajedničke aglomeracije u odvodnji. Naime, kako je istaknuto, svi uključeni gradovi i općine moraju djelovati zajednički, jer imaju iste ciljeve na temelju dijeljenja zajedničkog osjetljivog morskog sustava Novigradskog i Karinskog mora te Podvelebitskog kanala.

Zadarska županija usavršavanje liječnika Domu zdravlja Zadarske županije 8 milijuna kuna za devet liječničkih specijalizacija

– Zadarska županija će aktivno poticati sve uključene dionike na lokalnoj i nacionalnoj razini na rješavanje složenog pitanja odvodnje. Nama u Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih čimbenika za razvoj turizma – poručio je zamjenik župana Vicković. U Zadarskoj županiji do sada su formirane četiri velike aglomeracije.

Završna faza tri projekta

Najdalje je otišla aglomeracija koja povezuje grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi za čiju je izgradnju u siječnju ove godine potpisan ugovor vrijedan 400 milijuna kuna. U završnoj su fazi još tri velika projekta odvodnje u Zadarskoj županiji – biogradska aglomeracija, aglomeracija Bibinje – Sukošan i aglomeracija Preko – Kali.

otpad Edukacijske radionice Gospodin Otpadić djecu Zadarske županije učio kako razvrstavati otpad