Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska 869 pregleda
Potpisan novih ankes ugovora

Andabak ne odustaje od Stubaka, županija se osigurala ako ne krene izgradnja

Jako andabak i Željko Kolar
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Jako Andabak i župan Željko Kolar potpisali su drugi dodatak Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno – turističkog projekta Stubičke Toplice prema kojem investiro plaća 1,5 milijuna kuna kazne ako izgradnja ne krene u iduće dvije i pol godine, a otprije postoji jamstvo od 11 milijuna kuna koje predviđa ugovor potpisan 2008.

Projekt "Stubaki", vrijedan gotovo 70 milijuna eura, a koji bi trebao rezultirati novim smještajnim kapacitetom od minimalno 300 soba, sedam bazen te welness i spa centrom u Stubičkim Toplicama ide dalje, priopćili su iz Krapinsko-zagorske županije.

Potvrdili su to u petak u Mariji Bistrici župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i privatni investitor Jako Andabak potpisivanjem drugog dodatka Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno – turističkog projekta Stubičke Toplice. Njime se Krapinsko-zagorska županija dodatno osigurala da, ako izgradnja ne krene u sljedećih 2,5 godine, investitor plaća odštetu u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Ugovor o ulaganju u projekt "Stubaki", kojem je namjera privatnog investitora, Sunce koncern d.d., razvijati sportski i zdravstveni turizam u Stubičkim Toplicama, potpisan je još 2008. godine. Nakon toga potpisan je prvi, a danas i drugi aneks ugovora koji sada predviđa rok od dvije i pol godine za početak investicije. Andabak je potvrdio da on kao privatni investitor ne odustaje i da će dovršiti taj projekt.

- Dosad je u projekt "Stubaki" u izradu projektne dokumentacije i istraživanje tržišta te gradnju pristupne ceste u duljini od 1,3 kilometara uloženo 28 milijuna kuna. Ovaj projekt će se dogoditi u daljnjem razdoblju - rekao je Andabak ističući da su protekle godine bile izrazito nepovoljne za realizaciju ovakvog projekta, ali da je situacija na tržišti sada drugačija. Dodao je da je Sunce koncen d.d.  najveći investitor u kontinentalnom turizmu i da će projekt "Stubaki" to potvrditi.

Zadužnice pohranjene u sefu

Uz privatnog investitora, Krapinsko-zagorska županija sudjeluje u projektu sa svojih 68 tisuća metara četvornih zemljišta na kojem će se nalaziti budući turistički kompleks. Uz to što se županija osigurala s dodatnih 1,5 milijuna kuna kao odštetu, ako projekt ne krene za dvije i pol godine, župan Kolar podsjetio je i na jamstvo od 11 milijuna kuna koje predviđa ugovor potpisan 2008.

- Zbog zaštite imovine, koje je Županija unijela u društvo "Stubaki" d.d., 68 tisuća metara četvornih zemljišta,  imamo 11 vlastitih zadužnica svaka u iznosu od milijun kuna i dvije bjanko mjenice koje su pohranjene u sefu u Krapinsko-zagorskoj županiji - rekao je župan Željko Kolar, ističući da je s današnjim dodatnim iznosom od 1,5 milijuna kuna moguće odštete, jamstvo samo povećano. Time je župan Kolar odgovorio na kritike županijskog HDZ-a koji je istog dana održao konferenciju za novinare na kojoj su kritizirali županijsku vlast i projekt "Stubaki".

Župan Kolar je pozvao HDZ, da ako imaju informacije koje ukazuju na kriminalne radnje, da o tome obavijesti nadležne institucije. Andabak je dodao da je spreman pokazati svu dokumentaciju o poslovanju. No, zatražio je od vijećnika HDZ-a da, kada vide da u poslovanju nema ničeg spornog, javno istupe pred Skupštinom i priznaju da su imali netočne informacije. Činjenicu da je ankes ugovora potpisan na dan kada je održana i konferencija HDZ-a, župan Kolar i Andabak objasnili su čistom slučajnosti, istaknuvši da je današnje potpisivanje ugovora dogovoreno već ranije i da je trebalo biti bez prisutnosti medija, no, zbog konferencije HDZ-a odlučili su pozvati medije.