Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Prirodna nepogoda zbog potresa proglašena i za Mariju Bistricu

Štete na objektima veće od 75 milijuna kuna, a više od 50 kuća trebat će rušiti

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Ministar Štromar treba pripremiti poseban zakon koji bi omogućio sanaciju štete, a premijer Plenković istaknuo je da su razmjeri šteta jako veliki, "puno veći nego što se čini".

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je prirodnu nepogodu i za područje općine Marija Bistrica zbog potresa koji je 22. ožujka prouzročio velike štete na brojnim stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima, priopćili su u iz županijske uprave.

Potres Područje grada Ivanca bez oštećenja na objektima i na infrastrukturi

Odlukom se obvezuje općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da unese podatke o svim zaprimljenim štetama u registar, sukladno zaključku Državnog povjerenstva.

Župan Kolar ranije prirodnu nepogodu zbog potresa proglasio i za grad Donju Stubicu te općinu Gornja Stubica.

Prema prvim procjenama, štete na objektima su veće od 75 milijuna kuna, a više od 50 kuća trebat će rušiti.

Potresom pogođeno područje županije u subotu je obišao premijer Andrej Plenković s ministrima graditeljstva Predragom Štromarom, obrane Damirom Krstićevićem i gospodarstva Darkom Horvatom.

Uspješno završena provedba projekta READINESS Županija prvi put dobila podatke o lokacijama koje su najugroženije od potresa

Premijer je tada izjavio kako se prema prvim procjenama štete od potresa u Gornjoj i Donjoj Stubici kreću oko 70 milijuna kuna.

Najavio je i da ministar Štromar treba pripremiti posebni zakon koji bi omogućio sanaciju štete, ističući da su razmjeri šteta jako veliki, "puno veći nego što se čini".