Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Uspješno završena provedba projekta READINESS

Županija prvi put dobila podatke o lokacijama koje su najugroženije od potresa

1/3
Foto: Zadarska županija
Školarcima su podijeljene slikovnice “Što ako dođe do potresa”

Projekt READINESS (Resilience enhancement of Adriatic basin from fire and seismic hazards – Unapređenje otpornosti Jadranskog bazena od požara i seizmičkih opasnosti) službeno je završen 30. rujna 2019. godine.

Dan općine Preko Za brojne projekte povukli 11 milijuna kuna iz nacionalnih i fondova EU

Projekt vrijedan 1,176.000 eura (oko 8,752.732 kune) odobren je za financiranje u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te se s provedbom započelo 1. siječnja 2018. Vodeći partner bila je talijanska regija Molise, a u provedbi projekta iz Italije sudjelovali su još i regija Marche, autonomna regija Friuli-Venezia Giulia te Eurelations G.E.I.E. iz Campobassa. Iz Hrvatske, uz Zadarsku županiju, u projekt su bile uključene i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija.

U sklopu projekta provedena su mjerenja mikroseizmičkog nemira s ciljem da se odrede dinamički parametri zgrada od javnog interesa. Odabrano je deset takvih zgrada, a na temelju dobivenih parametara procijenjena je opasnost od mogućih efekata koje bi potres mogao imati na objekte. Izrađen je i postupovnik koji uz opis mjerenja daje osnovne informacije o seizmičnosti na promatranom području, te osnovne informacije o protupotresnoj gradnji. Ovim mjerenjima Zadarska županija je prvi put dobila uvid u to koje su lokacije potencijalno ugrožene pojavom određenih efekata vezanih uz potrese. Dobiveni su okvir i metodologija za proširenje takvog tipa mjerenja na veći broj zgrada i lokacija diljem županije.

zadarska županija 'Sigurnost je brend našeg turizma'

U ožujku u zadarskoj Gradskoj loži održana je izložba dječjih likovnih radova “Zaštita i spašavanje” čime je obilježen i Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH. Na otvorenju su bila djeca osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta. Tom prigodom podijeljena im je slikovnica “Što ako dođe do potresa”. Održana je i videokonferencija na kojoj su djeca imala priliku uživo komunicirati s vršnjacima iz Dubrovnika, Splita i Ancone.

U sklopu provedbe projekta održano je i osposobljavanje pripadnika JVP-a Zadar po Programu osposobljavanja za spašavanje iz ruševina, u organizaciji Vatrogasne škole Zagreb. U provođenju programa sudjelovalo je 12 pripadnika JVP-a Zadar.

12. Festival smokve "Naša županija ima najveći potencijal za plantažni uzgoj smokve"

Najvažnija aktivnost na projektu održana je 16. travnja 2019. na području Gaženice. Naime, pokazno-terenska vježba spašavanja za slučaj potresa “Razorni potres Gaženica 2019.” organizirana je u povodu Županijskih dana 2019. Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite “READINESS”. Nositelj organizacije vježbe bila je Zadarska županija. Cilj vježbe bio je predstaviti javnosti županijske operativne snage civilne zaštite te provjeriti njihovu osposobljenost i pripremljenost na izazove prirodnih nepogoda kao što je potres. Navedeni cilj uspješno je postignut. Za potrebe vježbe nabavljena je oprema vrijedna oko 200.000 kuna koja je ostala službama i nakon završetka projekta.