Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
12. Festival smokve

"Naša županija ima najveći potencijal za plantažni uzgoj smokve"

1/24
Foto: Zadarska županija
Osobito me veseli što se festival, osim središnjeg događanja ovdje u Zadru, raširio i po drugim mjestima, Preku, Ninu i Pakoštanima, te time postao u pravom smislu te riječi županijskim - naglasio je župan Longin

U organizaciji Zadarske županije u Muzeju antičkog stakla župan Božidar Longin otvorio je 12. Festival smokava.

- Značaj smokve kao mitskog drveta proteže se još iz vremena starog Rima i Grčke, a njena simbolika vidljiva je u nizu umjetničkih i književnih djela. Nema kuće u Dalmaciji koja u dvoru nije imala smokvu, a ni bake koja nije svojim naboranim rukama prevrtala smokve koje su se sušile za zimu - rekao je župan Božidar Longin.

Projekt POKRET Zaposleno 20 žena za pomoć starijima

Dodao je da Zadarska županija zbog svog zemljopisnog položaja i klime, ima najveći potencijal za razvoj plantažnog uzgoja smokve, a to potvrđuje i činjenica da je u posljednjih 10 godina na tom području podignuto najviše planskih plantažnih nasada.

- Čak 87 ha pod nasadima smokve, od ukupnih 432,53 ha u Republici Hrvatskoj, nalaze se u našoj županiji. U tom kontekstu smokva je svakako zaslužila svoj festival. I on se održava već 12. put. Osobito me veseli što se festival, osim središnjeg događanja ovdje u Zadru, raširio i po drugim mjestima, Preku, Ninu i Pakoštanima, te time postao u pravom smislu te riječi županijskim - naglasio je župan Longin.

Vrijednost 44,9 milijuna kuna Zadar dobio 25 novih autobusa

Smokva je uz maslinu i vinovu lozu od davnina prisutna na Mediteranu, no ne uspijeva dobiti pažnje Međunarodne znanstvene zajednice koliko zaslužuje. O važnosti, potencijalu uzgoja i prerade ove mediteranske kulture, kao i o rezultatima najnovijih istraživanja, znanstvenici su izlagali na šestom Međunarodnom simpoziju smokve koji se održao u Rovinju, a upravo oni ovih su dana u posjeti Zadarskoj županiji. Prilika je to za sve proizvođače da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima uzgoja i prerade smokve.