Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vrijednost 44,9 milijuna kuna

Zadar dobio 25 novih autobusa

Foto: Zadarska županija
Ovom kupnjom zamijenjena je trećina Liburnijina voznog parka

Zadarska Liburnija predstavila je 25 novih gradskih i prigradskih autobusa prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 i prilagođenih osobama s invaliditetom. Projekt je vrijedan 44,9 milijuna kuna, od čega su 30,6 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, a 5,4 milijuna kuna stiže iz državnog proračuna.

Obnavlja se lučka infrastruktura Potpisan 56,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju luke Sali na Dugom otoku

– Grad Zadar i Zadarska županija mogu se pohvaliti kao istinski „šampioni“ pri povlačenju sredstava EU. Osim ovog projekta u sektoru prometa, za Zadarsku županiju važni su još i projekt „Izgradnja trajektne luke Tkon – Faza I, Podfaza II“, projekt „Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija“, projekt „Izrada studijske dokumentacije modernizacije dionice Knin-Split željezničke pruge M604 Oštarije-Knin-Split, željezničke pruge M606 Knin-Zadar i M607 Perković-Šibenik“ te projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“. Vrijednost tih projekata je oko 112,6 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstava oko 106 milijuna kuna – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Cilj projekta nabave novih autobusa u Zadru bio je osigurati odgovarajuću razinu udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građanima, poboljšati kvalitetu usluge javnog prijevoza te osigurati njegovu održivost.

Potpisani ugovori Počinje gradnja Centra za kreativne industrije na Relji

– Ono što nas posebno veseli jest činjenica da 8 prigradskih autobusa ima podiznu rampu, a njih 11 prilagođeno je osobama smanjene pokretljivosti. Kroz ostvarenje ovoga projekta javni je prijevoz postao dostupniji i osobama s invaliditetom, i roditeljima s malom djecom koja koriste kolica, i građanima treće životne dobi koji se teže kreću, ali i udobniji za sve putnike – istaknuo je župan Božidar Longin.

– Ovim projektom zamijenjena je trećina ukupnog voznog parka Liburnije koji je sada najmlađi u sustavu javnog prijevoza u Hrvatskoj – istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Predstavljeni rezultati međunarodnog projekta Zero Waste Blue Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativa