Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Obnavlja se lučka infrastruktura

Potpisan 56,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za dogradnju luke Sali na Dugom otoku

Foto: Zadarska županija
Projekt uključuje proširenje postojeće luke gradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova

Počinje projekt dogradnje mjesne luke Sali na Dugom otoku vrijedan 56,8 milijuna kuna! Uz ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića ugovor su u vijećnici Općine Sali potpisali ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Pokret s vizijom Uključite se u oblikovanje razvoja sporta Zadarske županije

Uskoro ugovor i za Vrgadu

Dogradnja mjesne luke Sali ukupne vrijednosti 56,764.614 kuna sufinancirat će se iz Kohezijskog fonda u iznosu od 48,249.922 kune te iz državnog proračuna iznosom od 8,514.692 kune.

– Riječ je o projektu koji je među prvima prijavljen na drugi krug ulaganja europskih sredstava u lučku infrastrukturu, a uključuje proširenje postojeće luke izgradnjom obale, uređenje zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izradu lukobrana za zaštitu od valova – rekao je ministar Butković te istaknuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku provodi infrastrukturne projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna, a kroz fondove EU, u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se gotovo 90 milijuna kuna. Butković je najavio i skoro potpisivanje ovakvog ugovora za otok Vrgadu.

Županiji odobreno 8,5 milijuna kuna za četvrti sustav navodnjavanja Sustav Donja Baštica navodnjavat će 105 ha, a nagodinu se gradi i Poljoprivredni centar

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je da županija ima 116 otoka i otočića pa je razumljivo da su otoci i zadržavanje stanovnika na njima u fokusu.

– Da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. U tijeku je gradnja trajektne luke Tkon vrijedne oko 45 milijuna kuna, a sredstvima Županije ili naših ustanova na otocima provodimo projekte u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Posebno treba spomenuti više od 30 milijuna kuna vrijedno ulaganje u ribarsku luku u Kalima, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici koja će, kao i nova putnička luka u Zadru, biti od iznimne važnosti otočanima – rekao je Longin te dodao da Županijska lučka uprava dodatno pomaže otočnom stanovništvu i osiguravajući radna mjesta na uslugama priveza u lukama.

Dan općine Zemunik Donji Podvožnjak ispod piste trebao bi biti gotov u idućih 6 mjeseci

Sigurna luka za nautičare

Načelnik Općine Sali, treće po veličini u Zadarskoj županiji, Zoran Morović zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta te istaknuo da početkom jeseni nastavljaju s radovima na državnoj cesti koja vodi do lukobrana, a po dovršetku tih radova, luka Sali bit će sigurna luka u koju će nautičari dolaziti tijekom cijele godine.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzak koji su, s ministrom Butkovićem i županom Longinom, održali i radni sastanak s predstavnicima Općine Sali na kojem se razgovaralo o projektima od vitalne važnosti za razvoj Dugog otoka. 

Predstavljeni rezultati međunarodnog projekta Zero Waste Blue Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativa