Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljeni rezultati međunarodnog projekta Zero Waste Blue

Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativa

Foto: Zadarska županija
Projektom se pokušalo doprinijeti podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima

Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković i voditelj projekta Luka Vukoša, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata Agencije, predstavili su aktivnosti i postignute rezultate projekta Zero Waste Blue.

Dan općine Sveti Filip i Jakov Longin: Županija skrbi o djeci, ali i o starijima

Zaštita okoliša

Projekt se provodi u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska i nastavak je projekta Zero Waste, a bio je dio značajnih sportskih događanja u Zadarskoj županiji – biciklijade Od Branimira do Branimira koja se vozi od Zadra do Nina te humanitarne utrke Wings for life.

– Projekt nam je pokazao da masovni sportsko-rekreacijski događaji i očuvanje prirodne i kulturne baštine mogu ići ruku pod ruku. Nerijetko nakon sportskih događanja koja propagiraju zdrav život i aktivaciju građana ostaje ružna slika, vidimo otpad po parkovima, ulicama, plažama i šumama. Upravo su takve slike bile motiv za nastanak ovog projekta. Cilj je bio pokazati da nakon sportskih manifestacija ne moraju nužno ostati gomile plastičnog otpada, jer alternative postoje. Tijekom provedbe projekta Zero Waste Blue pokušalo se doprinijeti podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima – rekla je Dujmović Vuković.

Završena mjerenja na projektu DORY Uskoro rezultati novozelandske metode uzgoja dagnji

Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koji potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine, stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje ‘zero waste’, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije, kreacija zajedničkog turističkog proizvoda “Zero Waste sport events Blue brand” te olakšavanje pristupa i sudjelovanja osobama s invaliditetom na sportskim događajima.

Jedan od ciljeva projekta je i produljenje turističke sezone provođenjem održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj.

Projekt je pridonio novim suradnjama, a zajedničkim radom došlo se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj. Agencija Zadra Nova na dva spomenuta sportska događanja distribuirala je lokalne proizvode u biorazgradivoj ambalaži.

Svečano obilježen Dan općine Kali, župan Longin poručio: ‘Gradnjom ribarskih luka u Kalima i Zadru dobit ćemo centar kakvog neće biti na Mediteranu’

Vodeći projektni partner je Grad Opatija, a ostali partneri, uz Agenciju Zadra Nova, su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Dubrovačko-neretvanska županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, talijanske regije Emilia Romagna, Veneto i Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Zaštita prirodnog bogatstva

Zero Waste Blue jedan je od tri projekta koje provodi Agencija, a financira se sredstvima programa Interreg. Tu su još projekti PEPSEA i ADRIREEF. Sva tri projekta imaju u fokusu zaštitu i valorizaciju prirodnog bogatstva Zadarske županije.

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu Otvoreno pet modernih 
soba s TV-om i internetom u kojima možete imati i pratnju