Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Završena mjerenja na projektu DORY

Uskoro rezultati novozelandske metode uzgoja dagnji

1/7
Foto: Zagrebačka županija
Ovom se metodom uzgoja dagnji ne stvara otpad

Zadarska županija završava istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for aDriatic marine envirOnment pRotection and ecosYstem based managament, na kojem sudjeluje kao projektni partner, a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Interreg programa V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Svečano obilježen Dan općine Kali, župan Longin poručio: ‘Gradnjom ribarskih luka u Kalima i Zadru dobit ćemo centar kakvog neće biti na Mediteranu’

Prva faza projekta uspješno je završena, a sastojala se od postavljanja nasada daganja gdje su se koristile tri uzgojne linije od 100 metara. U drugoj fazi morski biolog obavlja istraživanje koje se sastoji od uzorkovanja i analize prinosa dagnji. Svi će podaci u idućih mjesec dana biti evaluirani i izraženi tako da se može ocijeniti učinak novozelandske metode uzgoja na području predviđenom za uzgoj školjkaša u Zadarskoj županiji.

Novozelandska metoda razlikuje se od sadašnje u kojoj se u plastičnim cjevastim mrežicama nasađuju dagnje i u pravilu ostavljaju otpad. Prijelaz na novozelandsku tehnologiju provodi se u svrhu izbjegavanja stvaranja otpada, ubrzavanja procesa rada i omogućavanja veće proizvodnje školjaka.

Izložba „Volim svoju županiju“ u Malom Arsenalu

Županija će također organizirati sastanak na kojem će se talijanski uzgajivači i ribari u sklopu projekta pobliže upoznati s praksama ribarenja i uzgoja školjaka u Hrvatskoj. Posjetit će i uzgajivačku farmu u Selinama, naselju u općini Starigrad Paklenica, gdje se provodi pilot-projekt novozelandskom metodom. Obići će i Cromarisov proizvodni pogon u Gaženici te ribarsku zadrugu “Omega 3” u industrijskoj zoni Šopot u blizini Benkovca.

Ovim se sastancima nastoje stvoriti uvjeti koji će omogućiti širu primjenu zajedničke vizije u pogledu održivog upravljanja ribljim resursima što je i cilj projekta. 

Sudionici u projektu „Sigurna turistička sezona“ u Domu Zadarske županije Policajci iz Kine, Mađarske i Poljske za sigurniju sezonu