Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županiji odobreno 8,5 milijuna kuna za četvrti sustav navodnjavanja

Sustav Donja Baštica navodnjavat će 105 ha, a nagodinu se gradi i Poljoprivredni centar

1/2
Foto: Zadarska županija
Poljoprivredno-edukacijski centar bit će u Zemuniku Donjem, a zemljište od 27.000 četvornih metara darovala je država

Stižu dobre vijesti za poljoprivrednike u Zadarskoj županiji jer je za gradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica Županiji odobreno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Sustavom navodnjavanja Donja Baštica trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području Zadarske županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi gradnje.

Dan općine Zemunik Donji Podvožnjak ispod piste trebao bi biti gotov u idućih 6 mjeseci

Ozbiljna proizvodnja

– Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna gradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutačno se grade dva sustava navodnjavanja u vrijednosti od gotovo 50 milijuna kuna, a sustav navodnjavanja Donja Baštica bit će logičan nastavak tih projekata kojima je cilj stvoriti preduvjete za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju – ustvrdio je zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić.

Županija je prijavila sustav navodnjavanja Donja Baštica na natječaj za provedbu Podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Nakon detaljne evaluacije pristiglih prijava, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o prihvatljivosti projekta u stopostotnom iznosu potpore od 8,514.000 kuna.

Predstavljeni rezultati međunarodnog projekta Zero Waste Blue Pokazali smo da nakon sportskih događanja ne mora ostati gomila plastičnog otpada, postoji alternativa

– Prethodno je dovršena sanacija akumulacijskog jezera Grabovac, gdje je u suradnji s Hrvatskim vodama uloženo više od tri milijuna kuna. Sanacijom akumulacija omogućit će se stabilan izvor vode za budući sustav navodnjavanja Donja Baštica površine 105 hektara – istaknuo je Mršić.

Uz razvoj infrastrukture, za podizanje razine konkurentnosti naših poljoprivrednika iznimno je važan faktor edukacija. Stoga je Zadarska županija pokrenula projekt gradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem u kojem bi poljoprivrednici trebali dobiti svu potrebnu pomoć u edukaciji i upoznavanju s novim tehnologijama.

Festival pijeska Na Kraljičinoj plaži dupini, dvorci, sirena...

Dobili lokacijsku dozvolu

– Na tom projektu već dulje vrijeme rade naše stručne službe. Završena je izrada idejnog projekta, ishodovana je lokacijska dozvola, a Ministarstvo državne imovine darovalo nam je zemljište površine 27.000 četvornih metara. Tijekom ove godine planiramo završiti izradu projektne dokumentacije te očekujemo da ćemo već sljedeće godine započeti s gradnjom centra, čija se vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna – otkrio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić, dodajući da bi ovaj centar trebao postati dobar primjer suradnje i s odgojno-obrazovnim i znanstvenim institucijama, u prvom redu s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića te Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Svečano obilježen Dan općine Kali, župan Longin poručio: ‘Gradnjom ribarskih luka u Kalima i Zadru dobit ćemo centar kakvog neće biti na Mediteranu’