Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Festival pijeska

Na Kraljičinoj plaži dupini, dvorci, sirena...

1/32
Foto: Marko Dimić/PIXSELL
Po legendi hrvatska kraljica je voljela boraviti na toj plaži kad bi ljetovala u Ninu, a kad joj se jednom prilikom pridružio kralj zadivljen ljepotom i čarima te plaže nazvao ju je "Kraljičina plaža" i taj je naziv ostao do danas

Na pješčanim plažama u Ninu održan je 5. Festival pijeska. Posjetitelji su, uz mentore, imali četiri sata da naprave skulpture na temu "motivi Nina" ili nešto po svojoj ideji.

Festival je održan na poveznici između dvije plaže Kraljičine i plaže Ždrijac. Ukupna dužina ninskih plaža je 8000 m, a najduža među njima je Kraljičina plaža. Po legendi hrvatska kraljica je voljela boraviti na toj plaži kad bi ljetovala u Ninu, a kad joj se jednom prilikom pridružio kralj zadivljen ljepotom i čarima te plaže nazvao ju je "Kraljičina plaža" i taj je naziv ostao do danas, prenosi croatia.hr.

Na Kraljičinoj plaži nalazi se zona izrazito plitkog mora - baby plaža, a uz nju klimatsko-talasoterapijska klinika na otvorenom s ljekovitim blatom gdje se liječenje i rehabilitacija s peloidnom terapijom uspješno provodi već 50 godina. Podjednako su atraktivne plaža Prodorica i Bilotinjak, a jedina plaža s plavom zastavom na području Grada Nina je u kampu Zaton. Povezana kanalom s Kraljičinom plažom, također očaravajuća, plaža Ždrijac poznata je po organiziranim školama za windsurfing i kitesurfing.

Organizator festivala bila je Turistička zajednica grada Nina.

Svečano obilježen Dan općine Kali, župan Longin poručio: ‘Gradnjom ribarskih luka u Kalima i Zadru dobit ćemo centar kakvog neće biti na Mediteranu’