Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Čelnici Plzenske županije u uzvratnom posjetu BBŽ-u

Bajs: Nakon školstva, kulture i sporta kreće i gospodarska suradnja

Posjet delegacije Plzenske županije BBŽ-u
1/13
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Plzenski kraj poznata je razvijena industrijska regija i mislimo da bi vaša županija to mogla iskoristiti – rekao je plzenski župan Josef Bernard

Dugogodišnja dobra suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i češke Plzenske županije rezultirala je još jednim posjetom, a ovoga puta u službenom posjetu županiji boravila je delegacija češke Plzenske županije na čelu s njihovim županom Josefom Bernardom.

Riječ je o uzvratnom posjetu češke delegacije našem kraju, inače prijateljske češke županije Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Susret je temeljen na proširivanju daljnje suradnje, ali i međusobnom povezivanju gospodarstva dviju županija.

Dugogodišnje prijateljstvo

Tom je prilikom u Županijskoj komori Bjelovar održan susret gospodarstvenika Plzenske i Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem je sudjelovalo petnaestak gospodarstvenika iz obije županije. Tako su iz prve ruke okupljeni gospodarstvenici mogli predstaviti svoje tvrtke, razmijeniti iskustva i početi potencijalnu međusobnu poslovnu suradnju.

Nakon susreta u Županijskoj komori održan je i prijam za izaslanstvo Plzenske županije na čelu sa županom Josefom Bernardom kod bjelovarsko-bilogorskog kolege Damira Bajsa.

Gradnja nove Opće bolnice Bjelovar Opća bolnica Bjelovar Projekt nove bolnice uspješno se nastavlja

– S vašom županijom imamo dugogodišnju suradnju. Mi to jako cijenimo, prije svega zbog toga što u vašoj županiji živi veliki broj pripadnika češke manjine i jako smo zahvalni svim građanima ove županije za taj suživot. S gospodinom županom i predsjednicom Županijske skupštine razgovarali smo o mnogim stvarima na kojima bismo željeli dalje razvijati suradnju. Željeli bismo pojačati gospodarsku suradnju. Plzenski kraj poznata je razvijena industrijska regija i mislimo da bi vaša županija to mogla iskoristiti – rekao je Josef Bernard, župan Plzenske regije.

Svečano proslavljen Dan Bjelovarsko-bilogorske županije Obilježen dan Bjelovarsko-bilogorske županije Bajs: Drugi po EU projektima, visoka zaposlenost, to je put kojim želimo ići

– Mogu zahvaliti na dolasku češkoj delegaciji predvođenoj županom Josefom Bernardom. Ključno je da se suradnja nastavi, da ono na čemu 10 godina radimo, a to je napredak vezan za školstvo, kulturu i sport, nadogradimo novom suradnjom na gospodarskom polju. Također je dobro što su došli i predstavnici čeških tvrtki koje rade u Plzenu, a ne treba zaboraviti da je ta regija druga po snazi u cijeloj Češkoj Republici i da je to partner koji je nama zanimljiv. Ja ću naglasiti da je cijeli posjet namijenjen rješavanju pitanja projekta koji imamo. To je projekt koji želimo s plzenskom regijom prijaviti na fondove Europske unije. Projekt vrijedi nekoliko milijuna eura i trebao bi se odvijati u Tkonu na otoku Pašmanu u odmaralištu koje ima naša Češka osnovna škola iz Končanice – istaknuo je župan Damir Bajs.

Na visokoj razini

Nakon prijma organiziran je i posjet Češkoj obeci Bjelovar, a drugi dan boravka češke delegacije u našem kraju rezerviran je bio za posjet Končanici i gradu Daruvaru, središtu Češke nacionalne manjine u našoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj.

Kao komentar na susret gospodarstvenika župan Bajs je rekao kako se ovog trenutka provodi sporazum o prijateljstvu te kako je suradnja na visokoj razni, a želja Županije je nadograditi te odnose gospodarstvom.

Općina Severin Projekt vrijedan 914.000 kuna Škola u Severinu bit će energetski obnovljena Tuča je uništila usjeve u općinama Velika Pisanica i Veliko Trojstvo Općine Velika Pisanica i Veliko Trojstvo Župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče