Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
nakon susreta s premijerom

Bajs sazvao sastanak na kojem će se odlučiti o sudbini županije

Damir Bajs
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Na stolu su dvije ponude, župan Damir Bajs kaže da su obje povoljne za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Na sastanku održanom ovih dana u Banskim dvorima predstavljen je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj. Na sastanku s premijerom Plenkovićem bili su i predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruga gradova i općina te predsjednici nadležnih odbora Hrvatskoga sabora.

Obnova bolnice Uskoro natječaj za najveću investiciju na području grada Bjelovara Počinje obnova koja će promijeniti vanjski izgled bolnice

– Hrvatska je podijeljena u dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. To je jedno od najlošijih rješenja koje je moglo biti predloženo prema Europskoj uniji. Naime, temeljem te podjele, Hrvatska praktički nije dobila šansu povući potpore iz Europske unije s obzirom na to da se one daju sukladno razvijenosti svake od tih regija. Mi smo tada bili iznad 61 posto BDP-a Unije i samim time svrstani smo u nepovoljniju grupu. Na sastanku je predloženo čak devet mogućnosti raspodjele koja će biti bolja za gotovo sve županije, naravno i za Bjelovarsko-bilogorsku. Od tih 9 varijanti, na kraju su ostale dvije – rekao je župan Damir Bajs i objasnio kako bi u prvoj varijanti BBŽ trebala biti svrstana u Središnju i Istočnu Hrvatsku, sa slavonskim županijama, te Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom. U drugoj varijanti bila bi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj sa županijama sa sjevera, uključujući i Zagrebačku.

S obzirom na to da odluka stupa na snagu tek 2023., ali može biti na snazi više od desetak godina, župan Bajs sazvao je sastanak predsjednika županijskih stranaka s kojima će odlučiti o sudbini županije.

Župan Damir Bajs potpisao je ugovore s Lovačkim savezom BBŽ-a i 43 lovačke udruge Odobreno 148 zahtjeva Županija lovcima dodijelila 1,3 milijuna kuna subvencija Župan Damir Bajs naglasio je da je dionica Nova Rača-Slovinska Kovačica najduža asfaltirana cesta u županiji u zadnjih deset godina Županijska uprava za ceste peta u RH po ostvarenim sredstvima za prometnice Smanjili su dugove, a samo lani obnovljeno je 25 km cesta