Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan posjetio Centre izvrsnosti

Bajs: Svaka četvrta kuna iz našeg proračuna odlazi na obrazovanje

1/16
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan je posjetio Tehničku školu Bjelovar, Gimnaziju Bjelovar, Medicinsku školu Bjelovar te Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima ovih je dana obišao Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike. Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj koja je 2014. pokrenula Centar izvrsnosti iz matematike. Iduće godine s radom je počeo Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, zatim iz kemije, a od prošle školske godine učenici na ovaj način mogu stjecati dodatna znanja i iz informatike. Župan je ovim povodom posjetio Tehničku školu Bjelovar, Gimnaziju Bjelovar, Medicinsku školu Bjelovar te Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar.

II. Osnovnu školu posjetili gosti iz Skandinavije Švedski učitelji došli u Bjelovar vidjeti kako naši nastavnici motiviraju djecu na učenje

Gradnja i obnova škola

– Ulaganje u obrazovanje, kada govorimo o našoj županiji, jedan je od naših prioriteta. Po tome smo trenutačno drugi u Hrvatskoj. Iz našega proračuna, svaka četvrta kuna ide u taj sektor. Jako puno radimo na stvaranju materijalnih uvjeta. Tu spada energetska obnova škola, i gradnja novih škola. Ipak, najvažnije je ulaganje u znanje, konkretnije u mentore, profesore, učitelje i učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici tako 22 subote u godini dolaze u Centre izvrsnosti kako bi poboljšali svoje znanje. Veselim se što su to učenici iz svih dijelova županije. Realizirali smo prijevoz i prehranu kako bi učenici imali zadovoljene sve potrebe. Svi programi se odvijaju dobrovoljno – rekao je župan Damir Bajs.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Svi Centri izvrsnosti pokrenuti su u suradnji sa školama, a ono što najviše veseli je interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja znanja koji je i više nego dobar baš kao i sve bolji rezultati koje učenici postižu na natjecanjima. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo jer populariziranjem matematike, engleskog jezika, kemije i informatike omogućuje se kvalitetnije i brže napredovanje učenika iz navedenih predmeta.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Zanimljivo i korisno

– Ove godine imamo stotinjak učenika. Učenike potičemo da dolaze jer smatramo da je ovo područje dokazano najbolnija točka. Želimo učenike potaknuti da zavole kemiju, prirodu, društvene predmete te da ih u budućnosti studiraju kako bi pojačali kadar u tom području – objasnila je Biljana Balenović, voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije.

Veliko zadovoljstvo zbog rada s mentorima i usvojenog novog znanja, ne kriju ni učenici koji, kako sami kažu jedva čekaju subote koje su rezervirane za odlazak u Centre izvrsnosti, učenje, druženje, rješavanje zadataka.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Za ovaj smo put pripremili pokuse i tako prezentirali sve što smo naučili. Koristili smo menzuru, kalijev jodid, boje za hranu, deterdžent za stvaranje pjene i desetpostotni vodikov peroksid. Kombinacijom smo dobili tzv. slonovu pastu u boji, koja je prošla kroz menzuru. U Centar sam krenula sasvim slučajno, mislila sam da ću odustati, no jako mi je zanimljivo i korisno – rekla je Jelena Nekvapil, učenica Medicinske škole u Bjelovaru i polaznica Centra izvrsnosti iz kemije.