Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
više gostiju nego lani

Baraćeve špilje mamac za turiste: grade centar vrijedan 20 milijuna kn

Baraćeva špilja
1/8
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Baraćeve špilje su zaštićeno krajobrazno područje u općini Rakovica, koje uključuje 12 speleoloških objekata, a njime upravlja Javna ustanova koju je općina Rakovica osnovala 2004., kada je za posjetitelje otvorena i Gornja Baraćeva špilja

Javna ustanova Baraćeve špilje na području općine Rakovica do kraja godine očekuje više od 18,5 tisuća posjetitelja, oko tisuću više nego lani, a nastavlja i s investicijama u infrastrukturu s projektom Posjetiteljski centar Kuća špilje vrijedan 20 milijuna kuna kojeg je kandidirala i za europska sredstva.

To, uz ostalo, ističe za Hinu ravnateljica Baraćevih špilja Tihana Oštrina, napominjući da u projektu posjetiteljskog centra, koji je jedan od rijetkih takvih u Hrvatskoj, surađuju sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

"Projekt smo prijavili na europski fond Konkurentnost i kohezija Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, od kojeg možemo dobiti 85 posto sredstava, dok ostatak moramo osigurati sami. Kako naše financije nisu dovoljne za tako nešto i zbog istih ciljeva, među kojima je najvažniji održivo upravljanje zaštićenim područjima, partner nam je JU NP Plitvička jezera koji će, ako projekt bude odobren, osigurati preostalih 15 posto sredstava za sufinanciranje", otkriva Oštrina.

Kaže i da su ciljevi tog projekta daljnji razvoj destinacije Plitvičke doline, unapređenje infrastrukture, rasterećenje nacionalnog parka, produljenje sezone i porast prihoda.

Zanimljivost oko tog centra je da je arhitektonski uklopljen u okoliš i projektiran tako da odgovara lokalitetu koji predstavlja zbog čega je ukopan ispod zemlje na dvije razine, od kojih se u prizemlju nalazi 'showroom' s biološko-geomorfološkim temama o lokalitetu, osjetilnim komorama i nizom multimedije, nakon čega se posjetitelji spuštaju u podzemlje centra.

Baraćeve špilje su zaštićeno krajobrazno područje u općini Rakovica, koje uključuje 12 speleoloških objekata, a njime upravlja Javna ustanova koju je općina Rakovica osnovala 2004., kada je za posjetitelje otvorena i Gornja Baraćeva špilja kao dio zaštićenog područja.

"Od 2004. do danas dosta smo uložili u uređenje infrastrukture, kojom se nastojalo tu špilju i izletište dovesti u primjerenu turističku funkciju, a novim projektom posjetiteljskog centra idemo korak dalje u razvoju uz korištenje novih tehnologija, multimedije i drugog, što je i bliže očekivanjima posjetitelja", ističe Oštrina.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Očekujući da će im proći kandidatura za europska sredstva, napominje da i ako ne prođe imaju još izvora na koje se mogu javiti, kao i da su do sada sredstva za uređenje tog područja dobivali od više ministarstava, općine i drugih institucija. Ipak, najvećim se dijelom, više od 80 posto, financiraju iz vlastitih sredstava, od prihoda od ulaznica, a zapošljavaju tri stalna djelatnika, odnosno njih više od deset u sezoni koja traje od travnja do kraja listopada.

"Opravdanost ulaganja i očekivanja novih temeljimo i na stalnom porastu broja posjetitelja, koji se svake godine kreće u rasponu od 11 do 16 posto, pa je tako 2015. bilo gotovo 16 tisuća posjetitelja, 2016. blizu 17,5 tisuća, a do kraja ove godine procjenjujemo da će ih biti više od 18,5 tisuća. To su zapravo samo podaci o broju prodanih ulaznica za Gornju Baraćevu špilju, ali posjetitelja je i puno više jer ima i onih koji ne ulaze u špilju nego borave na izletištu, posjećuju manifestacije i drugi", kaže Oštrina.

Iznosi i da i sama Rakovica svake godine bilježi turističke poraste, kao i cijela destinacija Plitvičke doline, koja obuhvaća više manjih mjesta, te da ove godine očekuju više od lanjskih oko 256 tisuća noćenja, čemu, po njenoj ocjeni, pridonosi razvoj obiteljskog smještaja, više raznih događanja, kao i blizina NP Plitvička jezera.

"Potencijal za razvoj turizma na ovom području je iznimno velik, a s obzirom da već imamo studiju razvoja održivog kulturnog turizma na području općine Rakovica, razvijamo razne tematske rute i nove sadržaje za dulji i kvalitetniji boravak turista", zaključuje Tihana Oštrina.