Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Započela obnova spomen-područja vrijedna 2,8 milijuna kuna

Barutana će biti mjesto za odmor, ali i učenje o bjelovarskoj i hrvatskoj povijesti

1/9
Foto: Facebook grada Bjelovara
Dio spomen-područja ostat će u prirodnom okruženju, a uredit će se dio između doma i kapelice. Postavit će se i novi spomenik na mjestu gdje je sada križ, a ploče će se sačuvati i ugraditi na drugu lokaciju

Započeli su radovi na obnovi spomen-područja Barutana, kojima će se, među ostalim, urediti staze, postaviti novi spomenik, popraviti pročelja na kapelici i postojećem objektu, uvesti vodovod i kanalizacija te postaviti rasvjeta. Vrijednost radova iznosi oko 2,8 milijuna kuna, a po završetku radova dobit ćemo, uz očuvanje spomena na naše branitelje, mjesto za odmor, rekreaciju, druženje, ali i prostor za učenje o bjelovarskoj i hrvatskoj povijesti. Više o samom projektu rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pri obilasku spomen-područja.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

Bjelovar postao najveći grad u nas koji je ukinuo prirez Hrebak: Štedi se kad se ima da bi se hrabri potezi mogli donositi kad dođe kriza

– Vi znate da je 11 Bjelovarčana poginulo u obrani grada Bjelovara i sve ono što se ovdje dogodilo. Međutim, neki naši mlađi sugrađani vjerojatno nisu toliko upoznati s tim događajem. Uređujemo ovaj prostor upravo zbog tih 11 ljudi, ali i zbog svih naših građana, da se ne zaboravi kako je obranjen Bjelovar i, ono što je najbitnije, da tu postane sadržaj koji će biti puno veći od onoga što danas ovdje vidimo. Nama je bitno da spojimo prirodu, ono što se tu dogodilo i da omogućimo dolazak djece koja će kroz interakciju dobiti stvarni dojam o onome što se dogodilo – kazao je gradonačelnik.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

Dodao je da bi radovi trebali završiti do 30. lipnja te da se nada da neće biti korone i da će se za Dan grada moći uživati u novoobnovljenom spomen-području.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, o mjerama Bjelovara za pomoć gospodarstvu Potpuno se ukida prirez nakon 19 godina, zatvorenim obrtima Grad isplaćuje 1000 kuna

– Nakon provedene javne nabave, vrijednost projekta je ugovorena na 2,8 milijuna kuna, s tim da smo lani od Ministarstva branitelja dobili od 150.000 kuna – potvrdila je Andrea Posarić iz gradskog tima za projekte, poručivši da se nadaju dodatnoj pomoći Ministarstva u sufinanciranju projekta, koji će postati jednim od najljepših spomenika hrvatskim braniteljima u nas.

Foto: Facebook Grada Bjelovara

– Bjelovarčani će dobiti prostor koji će se, osim pijeteta i spomena, koristiti u druge svrhe. Ambijent je jedinstven u Hrvatskoj i nadamo se da će i nakon uređenja također imati veliku ugođajnu vrijednost. Zamišljeno je tako da se dio spomen-područja ostavi u prirodnom okruženju, a uredit će se dio između doma i kapelice. Uredit će se i parter te će prostor dobiti novi spomenik. Spomenik će biti na mjestu gdje je križ, a ploče će se sačuvati i ugraditi na drugu lokaciju. Ostvarena je dobra suradnja s Gradom, kojem ovim putem zahvaljujem – rekla je autorica projekta i krajobrazna arhitektica Ivana Salopek.

U BLIZINI GLAVNE CESTE U Bjelovaru će se graditi toplice, trebale bi biti gotove za dvije godine