Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovar postao najveći grad u nas koji je ukinuo prirez

Hrebak: Štedi se kad se ima da bi se hrabri potezi mogli donositi kad dođe kriza

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
U tijeku je najveći investicijski ciklus u Bjelovaru vrijedan više od 400 milijuna kuna, a ukidanjem prireza poručujemo stanovnicima i ljudima koji rade da mi transparentno upravljamo Gradom, istaknuo je Hrebak

Gradsko vijeće Grada Bjelovara nakon gotovo 19 godina izglasalo je ukidanje prireza, čime je Bjelovar postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika.

Vrijednost projekta je 725.000 kuna, a sav novac u Bjelovar stiže iz EU Nakon dvije godine čekanja odobren projekt uređenja šume Lug

Prirez uveden 2002. godine

– Prirez porezu na dohodak od 12 posto uveden je 2002. godine i postupno smo ga smanjivali proteklih godinu dana. Ova vrsta poreza punila je gradsku blagajnu s više od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini posljednjih 19 godina. Tri godine smo štedjeli, racionalno upravljali sredstvima, smanjivali broj zaposlenika i masu plaća, digitalizirali usluge, povlačili sredstva iz fondova Europske unije i postupno stvarali temelje za ovakav potez. Zato možemo, upravo sada kad je najpotrebnije, poslati snažnu poruku da se može jer štedi se kad se ima, kako bi se hrabri potezi mogli donositi kad dođe kriza – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje da će se, odluči li zbog ukidanja prireza barem nekoliko poduzetnika investirati u godinama koje dolaze, te zaposle ljude i povećaju gospodarsku aktivnost, trud i odricanje sigurno isplatiti.

Gradonačelnik Hrebak iznio podatke, transparentno trošenje novca donijelo rezultate U prva tri mjeseca u gradsku se blagajnu slilo 6,7 mil. kn više nego u istom razdoblju lani

Podsjetimo, uz sve to, i unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom, pred Gradom Bjelovarom je i najveći investicijski ciklus u njegovoj povijesti jer u posljednje tri godine povučeno je više od 150 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, a ako se tome pridoda i projekt EU aglomeracije Bjelovar vrijedan 257 milijuna kuna, u Bjelovaru gospodarske aktivnosti neće nedostajati.

Bjelovar je u ožujku donio i set mjera poduzetnicima pogođenih korona krizom težak više od osam milijuna kuna, što iznosi oko 10 posto izvornog proračuna.

Može se kad je transparentno

Bjelovarski poduzetnici u iduća tri mjeseca ne moraju platiti nijedan račun u nadležnosti Grada, a komunalne naknade u potpunosti su oslobođeni. O potezu Grada Bjelovara oglasili su se i stručnjaci poput Davora Huića, predsjednika udruge poreznih obveznika Lipa i Hrvoja Prpića, jednog od osnivača CRANE-a, rekavši da se radi o velikom uspjehu.

U BLIZINI GLAVNE CESTE U Bjelovaru će se graditi toplice, trebale bi biti gotove za dvije godine

– Može se kad se radi transparentno. Evo metode da smijenite Bandića, ponudite transparentnost u Zagrebu pa ćete dobiti moj glas – napisao je Prpić, dok je Huić uputio čestitke.