Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Vrijednost projekta je 725.000 kuna, a sav novac u Bjelovar stiže iz EU

Nakon dvije godine čekanja odobren projekt uređenja šume Lug

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Uredit će se postojeće staze u dužini od 2,5 km, posjeći i orezati stabla, postaviti obrazovne sprave i ploče, putokazi, vidikovac, stalci za bicikle te koševi za smeće. Obnovit će se i dječje igralište

Spomen-područje Lug, omiljeno sastajalište ribolovaca i zaljubljenika u prirodu, moglo bi se uskoro u potpunosti obnoviti.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika, o mjerama Bjelovara za pomoć gospodarstvu Potpuno se ukida prirez nakon 19 godina, zatvorenim obrtima Grad isplaćuje 1000 kuna

Oporba prozivala bez razloga

Naime, nakon gotovo dvije godine kako je Grad Bjelovar prijavio projekt pod nazivom "Poučno-tematska staza s pratećim sadržajima – šuma Lug, Bjelovar", stigla je i odluka da je projekt odobren. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj nepovratno je odobrio 725.000 kuna odnosno, riječ je o stopostotnom iznosu financiranja. Šuma Lug tako će dobiti novo ruho, a u planu je, među ostalim, uređenje postojeće staze u dužini od 2,5 km, sanitarna sječa i orezivanje stabala, postavljanje obrazovnih sprava i ploča, putokaza, postavljanje vidikovca, stalaka za bicikle te koševa za smeće. Također, obnovit će se i dječje igralište te će se stvoriti uvjeti za školu u prirodi.

Početak radova ovisit će o potpisivanju ugovora te provedbi javne nabave.

Uz gradsku upravu, u pružanje pomoći potrebitima uključili se i brojni Bjelovarci Ugostitelji kuhaju besplatno, a Muzej za 2021. sprema izložbu uspomena iz izolacije

– Ovo je super vijest u ovim teškim vremenima. Nakon gotovo dvije godine čekanja odobren nam je projekt o kojem se u Bjelovaru priča već godinama. Projekt radimo u suradnji s Hrvatskim šumama kao partnerom. Ne znam koliko se građani sjećaju, ali oporba nas je prozivala neopravdano za taj projekt, pitajući pritom zašto se nismo prijavili na natječaj. Uzaludna su bila naša objašnjenja da jako dugo čekamo rezultate. Ali, uvijek je vrijeme ono koje pokaže pravu istinu. Isplatilo se čekati. Projekt je radila članica našeg EU tima Ivana Bekavac, a vjerujem da će radovi krenuti tijekom ljeta – kazao je gradonačelnik Hrebak.

Voditeljica projekta pobrinula se i za sigurnost posjetitelja, znajući da je upravo šuma Lug poprište organiziranja lova i stoga je dogovoreno s Lovačkom udrugom Vepar da u blizini šetnice i cijelog tog prostora više ne bude lova jer će očekivano u svako doba godine privlačiti veliki broj ljudi.

Pogodna za nastavu u prirodi

Inače, mnogi bjelovarski osnovnoškolci Luga se sjećaju sa svoga prvog izleta pa će sadržaji biti planirani i za njih jer je ta šuma pogodna za nastavu u prirodi.

Gradonačelnik Hrebak iznio podatke, transparentno trošenje novca donijelo rezultate U prva tri mjeseca u gradsku se blagajnu slilo 6,7 mil. kn više nego u istom razdoblju lani

– Tako će šuma biti i za održavanje nastave u prirodi nakon što se postave ploče i drveni stupići. Dječje igralište dodatno ćemo urediti i opremiti, postaviti zaštitnu ogradu, stalci za bicikle i naravno koševe za smeće – detaljna je bila voditeljica projekta Ivana Bekavac.